måndag 12 januari 2009

Tove 10 månader

Lilla tösen har passerat tiomånadersdagen. Ynka två månader kvar till födelsedagen. Det är läskigt vad fort det går. Hon går mer och mer nu. Förflyttar sig mellan möblerna med ett par tre steg fritt emellan. Och om man går med henne behöver hon bara hålla i ett finger med ena handen för att känna lite stöd. Det är inte länge kvar nu förrän hon går helt själv på riktigt. Nästa vecka är det dags för tiomånaderskontroll på BVC. Då ska de fråga om hon har börjat dra sig upp på fötter än...I morse vaknade jag med ett ryck då jag trodde hon höll på att ramla ur sängen. Hon sov hos oss i natt nämligen. Men när jag slog upp ögonen stod hon vid Daniels sängbord och sög på hans väckarklocka. Hon har alltså tagit sig ner själv utan att slå sig. Vi har försökt lära henne att det är fötterna som ska ner först och när vi myst ett tag i sängen igen så tog hon sig ner precis så. Medvetet eller inte? Man kan nästan ställa klockan efter henne nu på morgnarna, 7.45 vaknar hon. Jag ammar bara på morgnarna nu. När Tove bitit mig tre kvällar i rad fick jag nog.

Tove har också börjat göra ljud med tungan. Så istället för "bababa" och såna ljud så säger hon nu långa ramsor "abljabljablja" ungefär. Annars är favoritordet "a-bö" som nog betyder massa olika saker. Hon har kommit på att man kan skrika ganska högt om man verkligen vill något och lägga sig raklång på mage på golvet om man ska tycka lite extra synd om henne. Hon lägger också huvudet på sne, för att bli extra söt tror jag. :)
Det märks att nåt stort har hänt bara de senaste två veckorna. Det går att busa med henne nu på ett helt annat sätt än tidigare. Hon är helt med på vad som händer. Man kan jaga henne, "hota" med att killa henne och så och hon skrattar bara hon ser vad som är på gång. Och hon vet så väl vad hon inte får göra. Äta kattsand till exempel. Om vi glömt stänga toadörren och man kommer på det precis när hon hunnit fram till lådan, kastar hon sig ner för att få tag i lite sand med händerna innan det är för sent. Likaså kattmaten. Jättekul att plaska i vattenskålen och de små torrfoderpillerna är ju så lagom stora att stoppa i sig. Hon brukar vara väääldigt tyst när hon närmar sig kattmaten...

Tove är också lite mer för att mysa nu. Man kan sitta och gosa när hon är trött utan att hon bara vill sprattla iväg. Hon verkar tycka det är mysigt i sin säng och är oftast lugn när man lägger ner henne. Nu har hon vaknat och sitter och leker i sängen hör jag (speldosan spelar) så nu är det bäst jag går och hämtar henne. :)

Inga kommentarer: