torsdag 22 januari 2009

Glad och lättad sångfågel

Hemkommen glad, nöjd och stolt efter kvällens lilla sångarinsats. Sången jag hade förberett gick helt ok även fast jag hade gjort bättre ifrån mig om jag inte varit nervös. Gehörsövningarna gick bra trots att det var fyra toner i rad i intervall jag typ aldrig hört. ;) Det läskiga à vista-provet var två notrader med två stämmor. Hon spelade understämman och jag skulle sjunga överstämman. Jag fick höra första takten och det gick riktigt fint.

Sen gjorde hon lite registerövningar för att kolla hur jag ligger röstmässigt. Jag vet sen mina privatlektioner att jag har ovanligt brett register. Hon började neråt och testade ner till ess i lilla oktaven och sa, "oj, vad du är låg" (där är vi alltså nere på tenor). Sen testade hon upp till trestrukna c och sa "oj, vad du är hög". Så jag kan alltså skryta med i princip tre oktaver med fullröst. :-D

Det som var nytt var att hon tyckte att jag hade lite mezzoklang på rösten och det verkade hon verkligen gilla. Jag har en bild av hur mezzo låter men inte riktigt vad det betyder. När jag slår upp det får jag fram att det är "en dovare klang" och "mjukare, mer lyriskt färgade röster".

Allt kändes positivt men just nu är det ju kö som sagt. Jag undrade hur mycket kö det var och hon brukade inte berätta det men om det blir en vakans så väljer hon helt enkelt vem hon vill ha av de som provsjungit. Sen sa hon ju att jag i princip kan sjunga vad som helst med mitt röstläge så då har jag ju dubbel chans eller??

Oavsett vad som händer nu så är jag så otroligt glad och lättad att jag åkte och gjorde det här. Jag blir bara mer och mer osäker på mina talanger ju äldre jag blir så det är skönt att få ett kvitto på vad man egentligen kan. Om jag kommer med så vore det riktigt riktigt bra träning för mig.

Ensemblen jag sökt till är bara sexton personer varav åtta kvinnoröster så det krävs att nån hoppar av för att man ska få chansen. Jag känner till körledaren sen tidigare och att det är hon som startat ensemblen var det som väckte mitt intresse. Hon leder också en damkör som är rankad fyra i världen med juryomdömet "en skicklig och intressant kör på särdeles hög teknisk och musikalisk nivå."

Det krävs visst nåt alldeles extra för att jag ska bli intresserad... ;)
RoVo
(Foto: Anders Sjöberg/Norrtelje Tidning.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis! Det är ju inte dumt att stå i kö till så fint sällskap :) Kram

Anonym sa...

Så fantastiskt roligt att det gick bra för dig! Det slår mig va lika vi är... jag har oxå väldigt brett register och en dovare, djupare klang på min röst. Plus att vi är ena dängare på att flöja =)=)