torsdag 7 januari 2010

Tove snart 1 år och 10 månader

Tove har haft sin första förskoledag efter jullovet och hon var ivrig dit i morse. Hon satte på sig skorna och drog på raggsockorna på händerna som "dantar" redan innan frukost. Hon vinkade inte ens till Daniel när han lämnade henne och när jag hämtade henne verkade hon haft en riktigt bra dag. Hon följde gärna med hem i alla fall vilket underlättar.

Tove lär sig så mycket nya saker och nya ord nu varje dag så jag inte kan hålla ordning och rapportera om dem. Idag sa hon i alla fall "pappa Daniel" och "mamma Frida" när vi satt vid middagsbordet. Det tog en stund innan vi begrep vad hon satt och sa men hon ger sig inte i första taget när vi ser ut som två frågetecken. Men oftast förstår vi förvånansvärt väl vad hon säger och vill. Elin sa när hon var här före jul att "Man blir ju så förvånad för hon är så tydlig att man tror det är en slump att det låter som nåt, men då är det precis det hon menar!"

Igår var det skidor på olika längder och bredder på TVn och det tycker Tove är roligt. "Åka tidor!" "Tejer!" Det betyder att det är tjejer som åker skidor förstås. Mitt i skidorna visade de de klipp inför idrottsgalan och då kom det några fotbollsbilder. Tove pekade och sa "Foboll!" Vore iofs konstigt om hon inte snappat det ordet men ändå.
Tove leker med klosspusslet hon fick i julklapp.

Annars gillar Tove mer och mer att leka och busa tillsammans. Kurragömma med pappa är väldigt roligt. Hon har bara lite svårt att vänta tills han har gömt sig utan vill gärna springa efter direkt. Om hon inte vill göra nåt som hon ska kan hon streta emot och skratta och säga "busa!" Hon vet så väl vad "Nej" betyder och såfort man säger det måste hon fortsätta lite till bara för att liksom se om vi kanske går med på det den här dagen/timmen.

Tove har ganska bra koll på kroppen men ibland går det ändå för fort och hon ramlar eller bonkar in huvudet i nåt. "Ajajaj - båsa!" säger hon då och så blåser man en gång. "Bätter!" säger hon så och då är det redan bättre och leken kan oftast fortsätta.

I går kollade jag upp att det finns lekgympa i närheten för barn i olika åldrar, de minsta var 2-3-åringar. Det tror jag Tove skulle tycka var jättekul. Det handlar om att springa, göra hinderbanor, musiklek och massa annat. Jag minns att jag var på nåt sånt med min mamma när jag var liten, även fast jag kanske var lite större då. Men kul var det i alla fall. Även fast Tove är ett väldigt aktivt barn tror jag det är jättebra att införa någon lekfull aktivitet redan tidigt. För det sociala inte minst.

Stora tjejen på språng
(Här har den röda tröjan åkt av för hon blev så varm..)

1 kommentar:

Thomas A sa...

Ja, de är så härliga när de börjar prata. Min brorsdotter är 1 år och 8 månader och när hon kommer hem till farmor plockar hon skräp från golvet och säger "Dammigt, Farmor!".

Tack för läsningen, har fortfarande ett leende på läpparna.