fredag 20 november 2009

Vaccineren eder!

Jag har inte direkt skrivit nåt här förut om den rådande situationen trots att jag är ovanligt välinformerad. Men faktum är nu att det nu registreras lika många fall av den nya influensan i veckan som det brukar registreras av den vanliga influensan per säsong. Man kan därför inte längre låtsas att man inte kommer att bli sjuk om man inte vaccinerar sig. Däremot kan man ju välja att ta risken att bli sjuk.

Biverkningsstatistiken efter 2,1 miljoner doser (för någon vecka sen) ser ut som man förväntat sig. Möjligen lite fler allergiska reaktioner, så om man vet med sig att man är allergisk bör man vänta ett litet tag innan man går hem från vaccinationen. I Sverige är nu 3,3 miljoner personer vaccinerade och ute i världen ses den svenska för vaccineringskampanjen som en otrolig succé. Första sjukdomsfallen i världen registrerades så sent som i april och nu har svenska myndigheter lyckats få en tredjedel av hela befolkningen att vaccinera sig!

Jag själv är vaccinerad sedan en månad tillbaka (eftersom jag tillhör en riskgrupp) och nu får även så små barn som Tove vaccineras. Från nästa vecka finns drop-in tider på vårt BVC. Bara att gå dit och ställa sig i kö. Enligt statistik från vanliga influensan är det i den sk "andra vågen" som barn och ungdomar drabbas, dvs nu snart.

Även om du själv känner att ditt immunförsvar kommer skydda dig från svåra symptom finns det kanske andra, svagare, i din närhet som du riskerar att smitta om du blir sjuk.

Inga kommentarer: