måndag 9 november 2009

Fox - vad är det?

Hur dansar man egentligen fox? Vi menar att även det vi kallar fox, i likhet med foxtrotten, bör dansas i första hand med fötterna, att dans är en rörelse i förflyttning och att förningen kommuniceras från centret i killens överkropp över till tjejen. När man dansar en bra basic fox kan man se att steget till annan pardans, som t ex tango, inte är så långt som man annars kanske tror.

Närhet, mys och gnuss är ord som nu ofta nämns i samband med bra fox. Men att hitta känslan av att ”vara ett” endast genom att kommunikation (föra-följa) i paret, det är kanske det häftigaste av allt.

Med en bra basic kan man dansa med hur mycket avstånd eller hur tätt som helst. Och när man väl kan sin basic, då kan man smycka dansen med musikanpassning, gnuss, överkroppsrörelser, höfter eller vad man nu vill, utan att för den skull störa dansen och flytet över golvet.

Hitta känslan du också!

Så blev min text om vad det egentligen handlar om enligt oss (kommentera gärna!) och den ingår nu i kursbeskrivningen för den av vårens kurser som jag kanske hoppas på mest. Ju mer jag tittar på hur det foxas ute nu ju mer övertygad blir jag om att det finns ett allt större kunskapsglapp just vad det gäller detta och vi kan kanske bidra till att fylla det. :)

Uppdatering ang. foxkurserna:

13 dec, Kristinhamn. Arr Kristinehamns Dansförening, se kursbeskrivning här samt på DM
23 jan, Södertälje. Arr Boogie Lovers, återkommer med kursbeskrivning.
22 maj, Stockholm. Arr Dancefever. Se kursbeskrivning här.

1 kommentar:

AnnaG sa...

"Dans är en rörelse i förflyttning.." JA tack!!! Verkar sorgligt nog som en del börjar glömma det... Blir själv besviken när vissa killar knappt förflyttat oss 3 m på en låt. Nog för att det är mysigt att kramas, men i dansen förväntar jag mig ändå en viss rörelse och förflyttning! Sen kan man som sagt smycka med att stå mer stilla ibland, förslagsvis när det passar i musiken, för att sedan röra sig framåt igen. Har oftast svårt att få den där härliga danskänslan när vi står still. Funderingen om det verkligen är dans vi håller på med kommer allt oftare...

Keep up the good work! OCh grattis till Filuren på G!
// AnnaG