torsdag 5 november 2009

En kväll med Tove

Onsdagar är Toves och mina egna kvällar. Pappa Daniel spelar innebandy och kommer hem lagom till läggdags och har han tur hinner han få en godnattpuss innan Tove somnar.

Igår var hon tydligen hungrig direkt när vi kom hem. "Mat" var det som gällde. Men vi fick allt leka lite först så det inte skulle bli för tidigt. "ita,ita!" betyder antingen "rita" eller "krita" men hur som helst så hör det ju ihop. Tove gillar att rita med kritorna som man får ställa fram på begäran. Och trots att vi har papper i size A1 (gamla ritningar från Daniels jobb) så lyckas hon rita på golvet "näjäää!"

Vid halv fem kapitulerade jag för middagssuget. Tove vill gärna att maten ska vara klar så fort vi närmar oss köket och blir lätt otålig. Hon kan nu klättra upp på köksstolarna själv men vågar inte riktigt ta sig ner. Så hon sitter där en stund, alternativt står (vilket hon inte får) och plockar med det som ligger på bordet (gärna vassa saker som vi glömt framme), sen säger hon "oppa!" och då ska man hjälpa henne att hoppa ner. Om det tar lång tid innan maten är klar har hon hunnit klättra på spisen, plocka med kattmaten, ligga runt mina fötter och gnälla etc...

Tomatsoppa var dagens middag. Helt perfekt för att få alla kläder röda och fina lagom till jul. Tove tycker det är toppenmat och äter själv med hög skedrekvens. En tredjedel hamnar någon annanstans än i munnen eftersom hon vinklar skeden lite tokigt på vägen men "namnam!!" får man veta i alla fall. "Macka!" vill hon också ha med "ott!" som betyder ost. Hon äter upp osten och sen vill hon ha mera "ott!" Soppan innehöll också svamp "bapp!" och det är också gott. Hon plockar gärna upp en svamp ur soppan med fingrarna och visar mig triumferande "BAPP!" "Namnam!" innan den åker in i munnen.

Efter middagen var jag väldigt sugen på att sitta lugnt i soffan och läsa. Tove var också förvånandsvärt lugn och var nöjd ganska länge med att kräla runt på mig och i soffan samt hämta olika leksaker. Hon ville inte läsa nån egen bok denna gång, vilket annars är väldigt populärt. Däremot gick hon in bakom soffan. Det är en lagom glipa mellan elementen och soffan och där kilar hon in och plötsligt hör man "bampaaa!" och så tänds sofflampan som står i hörnet. Hon brukar också passa på att trycka på elementknapparna på vägen så plötsligt har vi obegripligt kallt i vardagsrummet...

Vid halv sju är det välling. "Namnam!"När vällingen står i micron säger hon "itta!" och då får man lyfta upp henne (vår micro står ovanpå kylen) så hon får se den åka runt därinne. Sen är det soffan som gäller, där äter man välling. "Men-men-men" sjunger Tove för det är det som går på trean lagom till vällingen. (Mycket bra barn-TV; bara sex, sprit och sarkasm..)

Tove tittar också gärna på fotboll, det kan hon bli helt fängslad av, och igår var det ju Champions League lagom till vällingen så det blev kvällsunderhållningen för oss båda. Sen lite mer lek "båsa!" säger Tove och hämtar flöjten som hon lärt sig att få ljud i. Vi hade en fin liten duo på flöjt och munspel igår kväll. Oerhört vackert.

Läggdags vid sju nu. "Pappa?" frågar Tove. "Pussa!" Men pappa var inte hemma än så "gocka!" fick en puss istället, och "Pola!" Polar'n fick en puss på svansen för han var inte så samarbetsvillig som dockan. "Bära!" sa hon och gav mig flöjt och munspel som tydligen skulle med. Sen gick vi upp. "Mörkt!" säger Tove när lampan är släkt i badrummet. "Botta" och "böja" gick vi igenom och tänderna borstades och sen, sen hörde vi pappa komma hem! Vilken lycka.

Daniel hann få en godnattpuss med nöd och näppe och sen bar jag in Tove och lade henne i sängen. "Najja" är nallarna som sitter där i varsitt hörn och hon har nu valt den röda som den extra speciella. "Mysa!" säger hon och tar nallen i famnen när vi vinkar godnatt. Sen går vi ner och hon somnar. Senaste nätterna har hon vaknat någon gång och skrikit "Nääjääää, näääjääää!" Jag tror hon drömmer och hon brukar tystna efter en stund. Annars sover hon jättebra. Nästan så Daniel får väcka henne nu på morgnarna när det är dagisdags.

Ungefär så är det varje kväll. Lite olika lekar men ganska intensivt och Tove pratar i ett. Mest enstaka ord som små befallningar eller konstateranden men vi har också hört ord som sitter ihop nu. "Pappa, sitta!" och bestämt visat med handen att Daniel ska sitta bredvid i soffan.

Daniel har också försökt lära henne att hon ska säga till när hon gjort något i blöjan. Att hon ska säga "Pappa, bajs!" Det gör hon inte men om man frågar henne vad hon skulle säga säger hon "pappapappapappabaaajjjs!" så nöjd. Det låter så himla roligt. Det har blivit som en liten ramsa istället. Och vi borde verkligen ta itu med potträningen på allvar nu. Snart kommer ju en till...

Inga kommentarer: