onsdag 30 januari 2008

Stånk och stön i vecka 35

Vilken vecka det är? I min värld är det vecka 35 fast samtidigt är det tydligen vecka 5 för så står det i min bordskalender. Januari är snart slut och snart är det våååår! Bara kanske 3 månader kvar ;).

Nåja, lite om att va gravid i vecka 35 då. "Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme." Himla tjock faktiskt, även fast jag inte har så stora tummar att jämföra med. Filuren ska nu vara 47 cm från hjässa till häl och väga ca 2,6 kg. "Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova." Mina andningsproblem beror nog snarare på snuvan. Sitta och stå är inga problem. Jobbigast är att ligga på ett skönt sätt i soffan. Sova går ok. Men magen är lite opraktisk. Den börjar så högt upp nu och jag märker att jag börjat låta när jag rör mig upp och ner. Stånk och stön. Gillar INTE att beklaga mig så nu blir jag irriterad för att jag ändå gör det.

"Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen." Låter ju jättebra fast jag läste nånstans att när bebisen börjar sjunka ner så känns det som att ha en kokosnöt mellan benen ungefär, och det verkar ju minst sagt obekvämt...
Sen står det om sammandragningar och att magen då blir stenhård och det är ju inga nyheter vid det här laget. "Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern." Ja det också, så magen är ju nästan hård hela tiden nu, för den är full med bebis.

"Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. " Jag förväntar mig att Filuren ska ta sig ut och att det säkert kommer kännas....mycket!! Men när folk frågar om jag är orolig för förlossningen kan jag med ärlighet svara att jag är bra mycket oroligare för de 20 åren som följer efter. En förlossning är ju trots allt en ganska kort tidsrymd i det stora hela. Och själslig smärta är bra mycket värre än fysisk. Detta trots att jag har väldigt låg smärttröskel.

Inga kommentarer: