tisdag 20 oktober 2009

Apropå puls...

Äntligen en intressant diskussion i jämförelsen åhej-trad på DM nu. Det intressanta är ju att summan av kardemumman blir ungefär detsamma när dansarna kommer till en hög nivå (typ A) och då fattar jag fortfarande inte varför man ska gå "omvägen" via åhej. Men det är ju jag. (På socialgolvet där medelmåttorna och även jag håller till så är ju åhejarna (för att dra alla över en kam) sååå trista. *jääääsp...*)

Jag håller så med Mathias som skrev "Nuvarande sätt att döma tycker jag dock har främjat det dansanta beteendet hos buggdansarna över lag. Dansarna lär sig snabbare att få en snygg egendans, ett schyst sväng och en musikanpassad dans. Men det sker ofta på bekostnad av andra delar av dansen, så som variation av turer, flyt i dansen, ett naturligt "flow" över golvet." Point taken! Egendans i all ära, men var det inte pardans vi höll på med?? ;)

Men det var inte det jag skulle skriva om. Jag skulle skriva om puls. På träningen igår hade vi ett musikteoripass där vi fick lyssna på musik, leta åttor, brejk, återkommande figurer etc. Jag har inga som helst problem med att läsa av musiken jag dansar till, jag har det liksom med mig i modersmjölken på nåt vis. Men det är ändå nyttigt att få ner det på papper ibland.

Det intressantaste var dock det som Henke gick igenom som start; Begreppsförvirringen mellan musiker och dansare. Jag anser mig tillhöra båda grupperna men har ändå (eller kanske just därför) aldrig reflekterat över detta;

För en musiker är takt en tidsenhet innehållande ett bestämt antal slag. Slagen är en mindre tidsenhet som markerar musikens puls och kan anges i bpm (beats per minute).

När dansaren pratar om musikens takt så är det alltså egentligen pulsen man menar. Men dansaren använder ordet puls när de menar den fysiska rörelse som man strävar efter för att markera takten (alltså eg pulsen). Därför är ordet bounce att föredra framför puls just för den fysiska rörelsen.

Krångligt, inte sant!?

Därtill kommer musikens rytm. Rytm och puls är ju inte samma sak även fast man kan vilseledas att tro det då vår västerländska musiken är relativt fri från synkopering, dvs betoningen ligger på ett annat ställe än i den normala pulsen. I buggen kan man som tjej plocka en del från rytmen i överkroppen, men man måste ju alltid trampa på slagen. Men i foxen är rytmen allt. De killar som lyssnar på den och inte bara på pulsen har förtur på min lista... ;)

(Och om man vill lära sig mer om synkopering i foxen så kan man ju alltid gå en kurs! ;) Återkommer med datum och länkar...)

4 kommentarer:

Kexchoklad sa...

Intressant det du nämner om just dom olika benämningar som troligtvis "musikaliska" dansare nån gång i forntiden inplanterat i allas hjärnor (som sedan olyckligtvis gått i arv) när dom ska ha försökt förklarat vad man måste tänka på när man går och lär sig dansa... Är det inte frågan om det bara har krånglat till det för många som går/gått och lärt sig dansa?! Märker det hemma här på lilla småorts klubben när ledare som tror sig kunna försöker förklara just dessa saker som kursdeltagarna har svårt för, men har så hiiiiimla otroligt fel själv i det dom säger! Det är riktigt skoj emellanåt när man får hoppa in som hjälpdansare och gör precis som dom säger, fast dom egentligen menar någonting helt annat, och så får jag förklara för dem (som ändå har gått och blivit utbildade pedagoger) vad dom gör fel. Och extra skoj är det när dom kommer på sig, börjar fundera, får inte ihop det själv vad dom säger, vad dom menar eller hur det egentligen ska vara och blir bara alltmer gråhåriga för var minut som går... :-)

Frida sa...

Hahaha, visst är det härligt att sitta på kunskap ibland! ;-)

Thomas A sa...

Bra skrivet, Frida. :) Gillar att du har en förmåga att få ner kunskap i skrift så det blir lättläst och intressant.

Tänker inte kommentera ämnet i övrigt (kanske går in på DM), men nu kan jag inte låta bli att fundera över om jag var en lång jäääspning när vi dansade....? ;)

Frida sa...

Haha, ja det är ju det här som är risken att skriva blogg och framförallt att generalisera gärnet. ;)

Men om du var en jäspning hade vi nog bara dansat en gång.. ;)