torsdag 14 maj 2009

Tove 14 månader

Tove är nu hemma med sin pappa hela dagarna. Daniel tycker redan att tiden går för fort. Han vill nog vara ledig längre, men i höst blir det förskola. För Tove alltså. Tove verkar inte sakna mig ett dugg, det är bara "ba-ba"som gäller. I och för sig kallar hon både mig och sig själv för "ba-ba" så man vet inte riktigt vad hon menar.

Daniel har varit duktig och varit ute mycket med Tove nu. Det är ju lite varmare och dessutom kan Tove gå ute till fots nu utan problem. Hon verkar verkligen gilla att vara ute och undersöker det mesta. Hon har fått en lite skottkärra som hon drar runt tomten och att bli jagad är det roligaste som finns. Jätteroligt är det också att titta på fåglar. Hon pekar och berättar.
Igår var de iväg till BVC och mätte och vägde. Hon följer sina kurvor utmärkt så det känns ju skönt. Det känns som att hon är mycket längre nu för hon når precis överallt, men det verkar vara mest armarna som har vuxit.

I helgen var vi och hälsade på morfar en sväng och gick en fin skogspromenad. Tove satt i bärstolen och verkade väldigt nöjd. Hon somnade inte den här gången utan var med och tittade sig omkring. Morfars tomt var också väldigt rolig att undersöka till fots för första gången.
Tove har ju sovit så bra hela tiden och det gör hon fortfarande. Senaste dagarna verkar det dock var lite oordning med tröttheten. Hon har varit jätteledsen när det är sovdags och inte kunnat slappna av ordentligt. Kanske för att hon inte sovit på eftermiddagen som hon brukar. Övertrött. Men det har varit lite livat ända tills hon till slut slocknat runt nio istället för åtta. Men sen har hon sovit hela natten som tur är.

Vi har haft vår sista dansträning för terminen och Tove har då alltså haft sin sista måndagsbarnvakt för nu. Det har gått jättebra hela tiden, hon har inte verkat sakna oss nåt. Lite problem just med läggningen nu på slutet men det verkar inte bero på vem som lägger henne.

Tove äter som en liten häst. Hon smaskar i sig allt man ger henne och det verkar inte riktigt finnas någon botten. Favoriterna är fortfarande banan, tomat och majs. Hon gillar också physalis som hon brukar få och äta själv, en lagom stor "frukt" att hålla i handen. Det är sällan vi gör någon annan mat till henne. I så fall är det när vi äter nåt onyttigt som vi själva inte ens borde äta. Men i princip alltid så äter hon samma som oss. Grillad fläskfile med rostade rotfrukter till exempel. Gott!
Tove fick såna stapelburkar av mig. Såna som man dels kan bygga torn av och dels kan stoppa i varann. De har hon haft roligt med långa stunder men ibland är hon otålig och blir arg när en stor burk inte går att stoppa i en liten... Telefoner och fjärrkontroller är annars väldigt roliga leksaker och bollar likaså. Hon rullar lika gärna den stora yogabollen som sin egen lilla plastboll.

Tove pratar ganska mycket nu. Inte så att man förstår nåt men ändå. Hon berättar långa du-bi-du-bi-du-bi-du-ramsor och pekar och låter för att visa allt möjligt och omöjligt. Hon har börjat upptäcka små små saker som insekter. En kväll hade vi att göra en lång stund med att följa en spindel uppför väggen. Spännande!

Inga kommentarer: