tisdag 26 augusti 2008

Att lära sig sova

Igår var det dags för föräldragruppen igen och vi pratade om sömn. Tydligen så ska Tove inte behöva äta på nätterna längre! Där ser man. Hon som då tydligen senaste tiden manipulerat sig till att få äta ganska ofta på nätterna så att min sömn blir väldigt upphackad. Hon ska lära sig somna om själv heter det. Dessutom "ska" man helst nu skapa en läggningsritual så att hon lär sig somna själv i sin säng. Hittills har vi mest gjort som det blivit och hon har somnat förr eller senare.

Jaha. Jag kom hem full av sömntankar och tänkte att det är väl ingen ide att dra ut på det utan sätta igång på en gång. Vi bestämde att vid nio är det dags att sova och hon var väldigt trött igår så jag bytte till pyamas, sjöng godnattsång och pussade godnatt strax före nio. Jag hann nästan nerför trappen innan hon började låta och sen började hon skrika förstås. ("...och så somnar barnet in lugnt av sig självt..." står det i manualen..hm..)

Men jag tänkte att jag testar väl den så kallade fem-minutersmetoden då. Hade inte så gott hopp men ändå. Hon fick skrika fem minuter, sen gick nån av oss upp och pussade godnatt och stoppade om henne lite och gick därifrån och sen fick hon skrika fem minuter igen.

Man blir ganska knäpp av barnskrik. Så det blev till att stänga dörren och koncentrera sig stenhårt på "Extreme home makeover" på TVn. Efter tjugofem minuter började blötsligt skriket hacka och så blev det alldeles tyst. Jättetyst och vi höll andan. Och det förblev tyst. Vågade mig upp efter tio minuter och kikade och hon låg på sidan och sov så gott. Phu. Det gick faktiskt lättare än jag trott. I alla fall denna gång.

Tove vaknade sen vid halv två. Det är ju inte det att vi brukar rycka upp henne ur sängen så fort hon börjar gny, för vi vaknar inte förrän hon börjar smågråta. Så hon har ju faktiskt fått alla chanser i världen att kunna somna om. Nu var det gråt i högan sky och det orkar man INTE med mitt i natten. Vi tänkte att hon inte skulle få äta första gången hon vaknade och försökte få henne att somna om ändå. Vi höll henne nära och testade med ett finger i munnen. (Tove använder ju inte napp.) Hon blev lugn men somnade inte om.

En timme senare var det bara matalternativet kvar och jag matade. Och hon somnade. Men sen vaknade hon inte igen förrän vid halv åtta! Så denna natt vaknade hon faktiskt bara en enda gång. Känns som en bra start! =)
Det är roligare när hon är så här glad! =)


Inga kommentarer: