tisdag 21 april 2009

Tove 13,5 månad

Länge sen jag skrev ett sånt här inlägg nu men nu blir det av. Tove är nu en stor tjej. Det känns återigen som att det har hänt jättemycket. Hon förstår så mycket som man säger nu. Man kan säga "gå och hämta boken och ge den till pappa" och då gör hon det. Hon vet vad "mat" betyder för då blir hon gnällig och vill bli upplyft i barnstolen. "Baan" är banan förstås och såna ser hon överallt, på fatet, på bänken, i böcker och när andra äter. Hon vill gärna smaka då. Hon gillar också andra frukter, physalis är det nya som jag testat, hon får ett sånt bär att äta själv och det verkar vara gott. Kiwi och päron står annars högt i kurs.
Tove hämtar en klädnypa i taget från hallen.....och samlar på hög på tröskeln till uterummet

Favoritordet annars just nu är "babba". Vi var säkra på att det betydde "pappa" i början, men nu verkar det betyda både "mamma" och "Tove" också eftersom hon pekar både på sig själv och mig och säger det ibland. Och hon säger det inte riktigt utan viskar det nästan. Vissa dagar är hon väldigt pratsam och säger "bi-da-be-da-bi-da" och såna liknande fraser. Och "bo-tta" förstås. Det betyder "borta" tror vi.

Tove har fått ta sina första steg utomhus nu när vårsolen kommit fram. Hon har testat att ramla på asfalten och blöda ur munnen så nu får hon hålla sig på gräsmattan. Allt ute är spännande och man kan visst äta det mesta. Även sniglar. Visserligen ska det vara en delikatess men det inefattar inte de där svarta tror jag... Daniel har byggt ett staket på altanen nu så att vi kan ha uterummet helt öppet men endå ha Tove under uppsikt.
Tove har också fått besöka badhuset för första gången tillsammans med Daniel och Emma. Det blev ju en hel tidningsartikel om det. Roligt var det i alla fall tyckte Tove. Hon älskar ju att bada även i badkaret.
Tove fyndar bland renoveringsmaterialet helgen som gick

Tove äter jättebra. Mycket och gärna. Jag tror hon har ätit all slags mat vi erbjudit hittills och hon får i princip alltid det vi själva äter. Hon äter också gärna grönsaker även fast en del är lite svåra. Cocktailtomater är favoriten just nu. Hon får välling till frukost och kvällsmål fast hon får också lite annan frukost med oss som sällskap. Någon liten macka att tugga på eller så. Sen är det lunch och middag med oss och frukt däremellan.

Tove sover fortfarande utmärkt. Det är läggning klockan åtta och hon somnar oftast på momangen. Sen sover hon till sju nånting fast kan ligga och småslumra till åtta om man inte går in till henne. Hon är jätteglad på morgonen och man märker att varje dag är en ny gåva. Hon sover oftast två gånger på dagen fortfarande och visar tydligt med tummen att det är dags.
Polarn och Tove myser under bordet i uterummet

Tove gillar att titta i böcker och om man sätter sig med benen i kors på golvet springer hon och hämtar en bok och så stannar hon med ryggen ett par decimeter framför en och backar försiktigt tills hon hamnar med rumpan i knät. Jättegulligt. Sen får man läsa för henne och hon bläddrar snabbt igenom böckerna. Vi har en bok med sången "I ett hus i skogens slut" och när vi kommer till sidan när haren "knackar på dess port" då knackar Tove i boken precis på rätt sida som jag visat henne. Sånt är kul tycker jag. På ÖF sist sjöng vi också det och då knackade hon i golvet precis när vi sjöng den frasen. Duktig lite tjej! Annars är hon på tok för sprallig för att sitta still och sjunga på ÖF. Bara "Prästens lilla kråka" och andra såna sånglekar när man får "dulsa" med henne går an.

Det som händer nu är ju att pappa Daniel kommer att vara hemma hela dagarna med Tove istället för mej. Vi har ju fått en liten övergångsperiod eftersom jag inte kommit igång med jobb på allvar, men de dagar jag varit borta känner jag ju att det är en så kort stund som jag har med henne på kvällen. Det gäller att passa på att umgås med henne då.

Inga kommentarer: