torsdag 12 mars 2009

Ett dygn med Tove - 12 månader

Dags att skriva ner igen hur det är just nu för om en månad har jag ju glömt det.

Tove sover hela natten och vaknar runt halv åtta. Hittills har jag ammat på morgonen men nu ska jag sluta med det inför att jag ska börja jobba. Jag tror inte det blir några problem varken för henne eller mej. Jag har kunnat vara borta från henne två dygn utan att jag känt av det alls och hon verkar inte sakna det de morgnar hon bara får välling istället.

Sen när jag orkar så går vi upp, jag klär på mig och Tove och sen går vi ner. Ett tag var det nästan hopplöst att byta blöja på skötbordet för hon snodde runt som en tokig och gnällde och tyckte allt var pest. Jag brukar därför byta på henne i farten på golvet i badrummet på morgnarna men på dagarna är hon riktigt lugn nu igen så det brukar gå smidigt att lägga upp henne. Skönt.

Dags för välling, 3 dl. Sen är det dags för mig att äta frukost vilket jag förhoppningsvis får göra ifred medan Tove leker. Om vi bara är hemma på dan så brukar Tove leka tills hon blir trött och vill sova. Nu får hon själv krypa upp för trappen om hon vill, det tycker hon är roligt. Och hon brukar somna runt kvart i elva med tummen i mun.

Hon brukar sova upp till 1,5 timme på förmiddagen och sedan är det lunch. Nu äter hon riktig mat, det jag råkar ha hemma, i ganska stora portioner. Hon dricker vatten ur en spillvänlig mugg med en ventil så att hon får suga i sig vattnet. Hon brukar få frukt som efterrätt. Kiwi, päron och passionsfrukt är populärt.
Sen är det full fart igen fram till tre då det är mellanmål. En banan är det vanligaste. Ska försöka införa lite yoghurt nu också och det verkar som hon tycker om det. Igår fick hon hålla bananen själv och ta tuggor och det tyckte hon var jättefestligt. Jag skalade ner lite grann och så gav jag den till henne. Då tittade hon fram och tillbaka mellan mig och bananen och andades så där lite högt som hon brukar när hon blir ivrig. Och när hon var säker på att hon verkligen skulle få den så tog hon den försiktigt. Och så åt hon och det gick ganska bra, jag hjälpte till med skalet emellan bara.

Daniel kommer hem runt halv sex och det är en liten högtidsstund för Tove. Hon springer oftast till dörren och vill kramas med pappa. Sen är det middag vid sex samtidigt som vi äter och samma mat också om det passar. Annars blir det gröt till middag.

På kvällen är Tove ofta väldigt pigg och glad och vill leka och titta i böcker. Om man sitter på golvet kan hon backa mot en och sätta sig i knät med en bok eller så klättrar hon upp i famnen. Det är väldigt mysigt.

Vi har flyttat fram läggningen nu till ca kvart över åtta så hon får kvällsvällingen, 2 dl, en stund innan så hon hinner leka lite till emellan. Sedan är det nattning och det går fortfarande lika smidigt. Hon springer till grinden och vinkar när man frågar om hon vill sova, sen får hon krypa upp för trappan om hon vill. Sen är det blöjbyte, pyjamas och tandborstning innan läggning. Hon tar oftast tummen när man lägger henne i sängen och somnar efter en liten stund. Ofta utan ett ljud, ibland ligger hon och pratar lite och spelar speldosa innan hon somnar.

Det var ett dygn. Det är ganska smärtsamt att den här tiden snart är slut för mig. Jag vet inte riktigt hur det ska gå att vara borta hela dagarna (om jag nu får nåt att jobba med). Men alldeles snart är det pappa Daniels tur att ta över.

Inga kommentarer: