tisdag 24 mars 2009

Det blir inte lättare precis

Nästan alla jobb i min bransch går nuförtiden genom olika bemanningsföretag och rekryteringsfirmor. Det gör allting lite omständligare för mig som sökande. Bara en sån sak som att det oftast inte står i annonsen vilket företag man ska jobba på och exakt vart det ligger. Två faktorer som för mig kan vara avgörande för om jag ens är intresserad av jobbet.

Nästa sak är att man först ska bli godkänd av rekryteringsfirman genom intervju för att ens få se sin eventuellt blivande arbetsplats och träffa de personer man ska arbeta med för ännu en intervju. Det kan alltså vara väldigt lång väg att gå innan jag ens vet om arbetet kan va nåt för mig.

En för mig helt ny sak dök precis upp på mejlen. Det jobb som verkade intressant förra veckan som jag sökte var genom någon slags rekryteringsfirma. Man fick skriva in uppgifter på deras hemsida och sedan ladda upp brev och CV. Bra så.

Men nu kom detta mejl:
Hej!

Här kommer nästa steg i processen i form av en inledande intervju online med fokus på resultat och prestationer. Den andra delen består av en personlighetsbaserad test för att få en profil. Räkna med ca en timme sammanlagt för detta. På grund av många sökande till tjänsten, uppskattar vi om du har möjlighet att göra detta steg senast inom de närmsta dagarna.

Sedan fick jag en internetadress och en kod. Jag ska göra testet i morgon tänkte jag. Ska bli intressant att se hur det går till. Undrar om det är sådant här som kommer gälla i framtiden? Ju färre människor vi behöver möta IRL desto bättre eller?? Kan ett internettest verkligen ge en rättvisande bild av en sökande? Vad får jag själv ut av detta? Förmodligen ingenting.

Undrar också hur många som har fått ett sånt här mejl? Ska jag se det som att jag klarat första gallringen? *jublar ironiskt*

5 kommentarer:

Anonym sa...

Fy vad tråkigt det är med sån typ av rekrytering. Det är nästan som om det vore skamligt att söka personal. För det kan väl inte vara så att företagen som vill anställa är rädda för att vi arbetssökande ska barrikadera oss utanför deras port och förhindra in- och utpassage om inte just vi blir lovade åtminstone en ordentlig intervju..?

Det säger ju sig självt att man får mer engagerade sökanden om man gör lite reklam för vilket företag/varumärke den nya medarbetaren ska bli en del i/av. Framför allt är det enklare att få ansökningar som är intressanta för företaget, eftersom man som sökande vet vilka av sina oändligt många styrkor man vill belysa lite extra ;-)

Håller tummarna för dig, för mig verkar det lossna lite, ska på en gruppintervju i veckan. Alltid något, och vet du.. DE ringde! *Yay*

Kram på dig, och håll ut!

Ps, väljer att inte lägga så mycket betydelse i dagens ordverifieringskod... "clowns" Det kan rimligtvis bara syfta på alla de där arbetsgivarna som ännu inte fattat vilka guldkorn vi är, eller hur?

Frida sa...

Jupp, lossnar lite här också, eller hur man nu ska se det. Ska på intervju i morgon i alla fall, på Solnajobbet. 50% chans har jag. Hmhm. Undrar om jag vill ha det? Problemet är att jag knappast kan säga nej om jag får det. :/

Anonym sa...

*suck* Hoppas att du får jobbet om du vill ha det. Om inte annat så är det ju en tillfällig lösning som du kan tidsbegränsa om du vill. Sätt ett slutdatum för hur länge det funkar för dig att pendla till Solna, för annars blir det lätt till att förflyttningen rinner ut i sanden.

Även om du inte känner att du kan tacka nej till jobbet, så kan du ju försöka att förhandla fram en så bra deal som möjligt. Om du verkligen inte vill ha jobbet, så kan du ju kräva så mycket i lön/förmåner att de överväger att anställa någon annan istället. Att värdera sig själv högt i en löneförhandling är ju heller aldrig fel ;) Och skulle de ändå välja dig, så tjänar du ju i alla fall något på det. Begär 80% tjänstgöring istället för 100% osv pga avståndet...

Och bara för att man har ett jobb, så är man ju inte förhindrad från att söka nya, även om det tar mycket tid och energi.
Lycka till imorgon!
KRAM!

Frida sa...

Det första och sista har du helt rätt i! Självklart är det så! Sen är det lite mer komplicerat eftersom jag sitter i klorna på bemanningsföretaget och kan inte förhandla ett skit. Dessutom är det lite känsligt med föräldraledighet och så. Men vi får se som sagt..

Tackar för påhejandet. Lycka till du med på din intervju. Kram

Anonym sa...

Om det är något jag har lärt mig, så är det att man inte sitter mer i klorna på någon än man själv tillåter sig att göra. Om inte bemanningsföretaget kan hjälpa dig så finns det säkert andra aktörer på arbetsmarknaden som kan det. Jag tror att det ordnar sig galant för dig.
Tack själv för peppning!
KRAM