fredag 10 september 2010

Tove 2,5 år

Idag är Toves 2,5-årsdag. Vi firade den genom att på förmiddagen leka på öppna förskolan och på eftermiddagen möta Daniel när han kom hem från jobbet för att sen göra gemensam fika på V-tunas coffeehouse, Café Biscotti.

Två och ett halvt år. Stor men liten på alla sätt. Hon bygger nu pussel på 20 bitar helt själv och de jag tagit fram med 50 bitar är jag helt säker på att hon också klarar. Men hon vill gärna att man ska sitta där och "hjälpa till". Som om man nu hade tillåtelse att lägga nån bit!

Idag kollade hon i Måns' skål och frågade mig: "Är det gröt eller??" Hon säger också nu: "Mamma lyssna på mig!" Hon berättar saker hon gjort eller ska göra för "okända" så att de förstår vad hon menar och kan ha en riktig dialog. Det är både imponerande och charmigt. På dagis säger de att de glömmer att hon är en -08 eftersom hon pratar så bra, rättar de andra barnen och över huvudtaget fungerar så bra i verksamheten.

Tove älskar att sjunga. Eller hon älskar sångstunder snarare. På ÖF är hon mycket noga med att föreståndarinnan ska passa tiden, "Visaren är rakt upp!" och hon är väldigt ivrig på att städa undan alla leksaker som man måste göra innan sångstunden. Hon börjar vara riktigt duktig både på texterna och att göra rörelserna till sångerna. Om hon nu kan koncentrera sig. Hon sjunger däremot inte med någon melodi än men tonernas längd har hon koll på när hon stavar sig igenom. "Helgdagsrock åt faaaaar, söndagskjol åt moooor" och sådär.

Jag får nu oftast sjunga för Tove när det är min tur att natta och vi har en sångbok sen jag var liten som vi bläddrar i. jag har fått uppdatera min hjärnbank mycket kan jag säga. Varje nattning avslutar jag med Trollmor och Nu i ro, slumra in. På Trollmor buffar jag hennes kinder på varje "buff" och sista gången på näsan, så det är nu såklart ett måste. På "slutsången" (som vi kallar Nu i ro) stryker jag hennes hår så hon ska bli lugn och avslappnad och om jag glömmer det så säger hon till. Mycket mysigt!

Inga kommentarer: