onsdag 22 september 2010

Måns fyller halvåret!

Idag är den stora sexmånadersdagen! Måns har verkligen blivit en riktig liten myskille. Han är med på noterna, studerar, kämpar på golvet, ler och gosar. Han vill gärna komma nära och känna och nyps rejält med sina små händer.

Nu har han börjat röra på sig. Han skjuter sig bakåt med händerna precis som Tove gjorde. Man lämnar honom på filten på golvet och några minuter senare har han backat in bakom gitarrerna i hörnet. Han ligger och gungar på magen och sprattlar med armar och ben så rumpan guppar. Det märks att han vill framåt. I måndags kväll såg vi första tendensen till att försöka lyfta upp rumpan för att komma på alla fyra.
Måns älskar att äta. Invänjningen på mat gick ju ursnabbt och vi har legat före schemat nu ett tag. Smakportionerna har redan blivit hela måltider som han smaskar i sig i rekordfart men nu får han också börja dricka vatten till maten och det verkar han tycka om jättemycket. Från sex månader kan man också börja ge välling så det har jag köpt hem nu. Han äter gärna frukt också och det finns inget stopp. Han gapar så länge man matar. Det gäller att själv begränsa.

Måns börjar nu bli duktig på att somna själv, även utan napp. Vi lägger honom runt sju, i samband med att vi nattar Tove. Sen sover han till halv sex. Då vill han ha mat. Sen kan han om man har tur somna om en stund i vår säng så man själv får en extra lur. Halv sex är på tok för tidigt men det är ändå fantastiskt skönt att få sova i ett sträck så länge. Jo, det blir ganska länge eftersom vi lägger oss hyfsat tidigt.
Han sover sen oftast en slummer tidig förmiddag i samband med dagispromenaden och sen lägger jag honom efter att han ätit lunch och det börjar fungera bra. Sen sover han kanske inget mer förrän kvällen, men oftast är jag ute nåt med vagnen och då passar han på att ta sig en lur. Det är bra för annars är han jättetrött redan klockan sex.

Måns tycker att andra barn är spännande och allra mest spännande är storasyster Tove. Han blir jätteglad när hon kommer nära och när hon busar med honom. På ÖF kan han ligga länge och studera de andra barnen och han verkar tycka att sångstunden är märklig men ganska rolig.

Det var det jag kommer på nu. Det är så roligt att följa utvecklingen! Alla likheter och olikheter med Tove och få lära känna den lilla personen Måns. Han känns på det hela taget väldigt nöjd, harmonisk och lågmäld i sina känslouttryck och det känner vi ju igen. Väldigt skönt även för oss!

Inga kommentarer: