onsdag 9 december 2009

Min sångglada dotter

Igår hämtade jag Tove som vanligt. På hemväg frågade hon som vanligt efter "pappa?". "Mysa pappa!" stod på Toves agenda för kvällen nämligen. Pappa dröjde dock ovanligt länge med att komma hem eftersom han fastnat i ett möte. Pappa hade dessutom utlovat pannkakor till middag och det ville både Tove och jag gärna vänta på.

Vi åt lite frukt för att klara livhanken tills dess och sen la jag mig på soffan, Tove satt nedanför min mage, och så sjöng vi sångerna vi kan. Det är mest jag som sjunger, med undantag för lilla snigel där Tove är med lite nu då, men Tove är väldigt engagerad i rörelserna som är till en del sånger. Hon hoppar mellan de roligaste rörelserna varje sång och gör de flera gånger istället.

Tove kan också nu bestämma vad vi ska sjunga, t ex:
"Natt-natt" är "En kulen natt-natt-natt, min båt jag styrde.."
"Bä-bä" är självklart "Bä bä vita lamm"
"Kåka" är "Bondens lilla kråka"
"Goppa" är en galopplek vi lärde oss på öppna förskolan
"Spinne" är "Imse vimse"
"Tomte" är "I ett hus i skogens slut"

Jag sjöng "Ekorrn satt i granen" och den tyckte hon om men sa "Niiina, Niiina!!!". Fast det var ju hos farmor och farfar hon sett en ekorre. Hos Nina såg hon en igelkotte. "Gotte!" Trollmor tycker hon också är rolig och är med på "Ajajajaj-buff"

Jag vet att de sjunger luciasånger nu på förskolan och Tove önskade sig "Sia". Jag testade med Lucia-sången och den verkade gå hem för den fick jag sedan sjunga flera gånger. Jag sjöng också Tomtarnas julnatt och den kunde hon för hon var med på tipp-tapp "pippapp" på slutet med rörelserna och lite sång.

Jag kom också på att sjunga "Jag hamrar och spikar jag bygger en bil..." som vi sjöng på ÖF men den verkar de sjunga på förskolan också för på slutet när man ska tuta barnet i magen var Tove jätteentusiastisk på "tuuuut tuuuuut" och formade munen till en liten strut och såg sen jätteglad ut.

En annan önskning jag fick igår var "ijje katt". Jag provade med "Lille katt" som Ida sjunger i Emil i Lönneberga och det var rätt. Den har jag aldrig sjungit med henne förut. När jag sjungit första versen sa Tove bestämt "Giiis" så då fick jag ta versen om den lilla grisen också. Det är väldigt roligt att hon nu kan förmedla saker hon lärt sig på förskolan och att man i alla fall emellanåt lyckas förstå vad hon menar. :)

Inga kommentarer: