torsdag 17 december 2009

Ett rikare liv

Jag har äntligen fått tag på boken som jag sökt ganska länge. "Ett rikare liv" av Charlie Söderberg (lyxfällasnubben) och Lennart Göthe. Den har varit ganska hopplös att få tag på men jag fjärrlånade den på bibblan till slut. Boken handlar om privatekonomi. Det kan ju låta dötrist..och tråkigt... eller alldeles jätteintressant!

Det som är intressant med boken är att den tar upp en hel del sanningar vi lever med som kanske faktiskt inte är helt sanna och man kan få sig en och annan tankeställare. Och tankeställare är ofta väldigt utvecklande tycker jag!

Hela vårt samhälle är t ex uppbyggt och anpassat för industrialismen men verkligheten ser inte riktigt ut så längre. Staten arbetar dock fortfarande på som om situationen är oförändrad. Förvirringen märks dock tydligt på arbetsmarknaden och det vi sett som självklart om arbetsliv, utbildning, trygghet och privatekonomi kanske borde omprövas. Spännande bara det tycker jag!

Ett exempel på en annan "sanning" är att om man frågar folk vilken som är deras största tillgång, nämner de flesta sitt hus eller bostadsrätt. Oftast det dyraste man köpt. Vi ser vårt boende som en investering. Men om det vore en investering skulle det resultera i någon slags inkomst. Så är ytterst sällan fallet. Oftast betalar vi istället både dyra lån och underhåll, uppvärmning, skatt och försäkring mm. Däremot är ditt husköp en god investering för staten och banken, kanske just de som ber oss "investera" i vårt boende.

Igår kväll ägnade jag mig åt att strukturera upp min ekonomi enligt boken med aktiva och passiva inkomster och utgifter samt ställde upp en balansräkning som visar vad jag är god för. Jag räknade också ut tre nyckeltal som man kan ha som värdemätare på de ändringar man lyckas göra. Det ska bli intressant att fortsätta läsa!

Summan av kardemumman är att man ska få mer pengar i livet utan att behöva jobba hårdare. Detta genom att tänka på ett nytt sätt som är mer anpassad till verkligheten vi lever i. Jag hoppas det är en ny sanning! :-)

Inga kommentarer: