fredag 23 mars 2012

Liten anti-gnuss-skola

Diskuterade gnuss med A. Hon undrade hur jag väljer nu förtiden, gnuss eller inte? Själv har hon blivit mer och mer anti men visste inte riktigt hur hon skulle ta sig ur gnussträsket.

När jag tänker efter har jag senaste månaderna nästan uteslutande börjat dansa kind-mot-kind. Jag dansar gnuss med typ två av mina "ordinarie" danspartner. De två är väääldigt duktiga dansare där gnussen inte stör, utan möjligen istället förhöjer dansupplevelsen. Lite tekniskt finlir och lite mysfaktor. Men i övrigt är det i princip kinden som gäller.

Det finns flera stora fördelar med kind-kind insåg jag när vi pratat om det här en stund. Förutom de uppenbara och självklara; att slippa någon annans andedräkt och svett så nära (och då har jag inte ens nämnt infektionsrisken. Alla killar vill man ju knappast ha så nära och när man väl har insett det är det för sent och man härdar ut. Jo, det gör man. Fråga vilken tjej som helst.

Fördel 1: Om du gillar att dansa upprätt och med egen balans så har killen betydligt mindre möjlighet att påverka din egen dans på ett negativt sätt om man dansar kind-kind. Om han har sin panna mot din har han en perfekt hävstång och kan just - stånga dig - fram och tillbaka så att du förlorar kontrollen över din egen balans. Oftast är ju killen längre och då har man liten chans att streta emot som tjej.

Fördel 2: Om du dansar kind-kind så är det inte alls lika naturligt eller enkelt för killen att flytta runt händerna och till exempel placera dem på ditt bakhuvud eller i din nacke. Jag tror aldrig det har hänt (med någon ny/okänd kille) vid kind-kind men däremot har jag upplevt det flertalet gånger vid gnuss. Man kan också misstänka att intimiteten i gnussen gör att det är lätt att killen (eller tjejen för den delen) tar sig såna friheter utan att riktigt bry sig om att känna av läget.

Fördel 3: Dansen blir i många fall så mycket bättre! För det första får killen bättre hållning och därmed balans och så måste han ju börja dansa! "Huvudarbetet" som försvinner måste kompenseras med fotarbete, om det så bara är någon slags grundsteg så gör du killen en tjänst. Snart kommer han förhoppningsvis ledsna på sina egna steg och börjar fundera på om det finns annat man kan göra med fötterna? Han kanske till och med får nya förebilder på dansgolvet när han börjar fatta vilka killar som dansar bäst - på riktigt!

Men hur gör man då om man vill sluta gnussa med allt och alla? Panna-panna är ju nu så självklart och vedertaget i vissa kretsar. Särskilt känsligt med dem som man "alltid" dansat gnuss med. Det finns ju en risk här att killarna tar illa upp och liksom anser sig nedgraderade på mysskalan (vilket ju visserligen är korrekt, men mys för vem undrar jag?)

När jag tar ihop med någon nu, känd eller okänd, så avböjer jag gnuss, verbalt eller rent fysiskt. En del är ju fortfarande vänliga och frågar och då kan man enkelt tacka nej. Annars får man vara övertydlig och helt enkelt flytta sitt huvud eller hela sig till sidan och liksom själv inbjuda till kind-kind. Efter ett tag blir det mer och mer självklart. Eftersom jag i princip inte dansar gnuss alls nu så jag tar fattningen automatiskt utan att det hinner bli några tveksamheter.

Men hur gör man när man råkar ut för en sån axelrull-böj-och-åma-kille då? Mitt svar är enkelt: Jag stretar emot! Det är ju då knappast en kille som jag vill göra intryck på eller som jag kommer längta efter fler danser med så då kör jag mitt eget rejs och tar ifrån så pass mycket att jag kan räta upp mig. Det brukar halta rejält ett tag men sen rätar han plötsligt upp sig lite och det börjar bli begripligt. Om jag är snäll då så anpassar jag mig en aning åt hans håll så att dansen blir aningens mer behaglig utan att tumma för mycket på min egen dans. I bästa fall upptäcker han att det finns andra sätt att dansa på.

Du tjänar aldrig på att vara "duktig flicka". Gå bara med på det som känns bra och rätt, var lite motsträvig och försök hjälpa till att visa vägen istället. Det finns betydligt färre dansgudar där ute än vad killarna själva verkar tro, så välj själv huvudpositioner och handfattningar med största omsorg. Dans ska vara behagligt och roligt. Att bara stå ut gör ingen danskväll bra. :-)

7 kommentarer:

Bigfoot sa...

Jag har inget problem med att kinda eftersom det var så jag dansade de första 37 åren av min danskarriär.
Jag var dessutom en trogen motståndare till "gnuss" innan jag en dag blev tvungen för att danspartnern ville det.
Eftersom jag är över 1,90 så blev det naturligtvis en haka-panna gnuss. Döm om min förvåning när jag konstaterade att jag fick en bättre kroppshållning med bibehållen kontakt med partnerns huvud(som jag absolut vill ha för känslans skull)än när jag sökte kindkontakt med motsvarande längd på partnern. Dessutom fick jag fri sikt åt alla håll så krockar som jag orsakade var ett minne blott.
Jag brukar vänta in hur partnern vill hålla sitt huvud och kör sen efter det. Jag använder inte gnussen som en teknik i sig utan mer som ett för kroppen bra sätt att förhålla sig till danspartnern.
Har dessutom gjort att de obligatoriska kramperna i ryggslutet mot slutet av kvällen, när man inte orkar böja benen så djupt längre, är ett minne blott.
Men det är alltid min partner som väljer både vilket dansslag som ska gälla och vilken fattning hon föredrar. Danspartnern ska ha en fin upplevelse annars har jag gjort bort mig.

Frida sa...

Jag förstår att du upplever att haka-panna påverkar din hållning positivt. Det är också min uppfattning att det är bäst att dansa så med lååånga killar. Annars hamnar man lätt med näsan i killens armhåla...typ! :-)

Det är genrellt sätt STOR skillnad i positiv riktning att dansa haka-panna mot panna-panna!

Mattias sa...

Jag har svårt att se att längdskillnad skulle vara ett motiv vare sig för eller emot gnuss. Det går utmärkt att kinda "haka mot panna", eller snarare "sidan av hakan mot tinning". Just själva rotationen är ju inget som avhjälper längdskillnader.

Frida sa...

Det beror ju förstås på om man menar att gnuss måste ha en rotation eller inte.

Oavsett rotation så sabbas min hållning mer sällan av att dansa haka-panna med en lång person än panna-panna med en person i vilken längd som helst.

Tessan Wildis sa...

Vill bara säga: HEJA DIG! :)

Frida sa...

Tack! :-)

Anonym sa...

Så skönt att läsa att det är nån mer som vill dansa på det "gamla vanliga viset" . Jag känner bara att gnuss en är för intim för mig och gillar inte att dela andras svett och andedräkt. Gör gärna detta med min partner men känner att det räcker....tack!