måndag 2 februari 2009

Basic är alltför underskattat

Under helgens kurs har känslan av vad som är viktigt för mig i foxen verkligen befästs. Om jag skulle lära ut foxteknik (förutsatt då att killarna kan föra med steg och snurrar) skulle det vara i ordningen:
1. egen balans samt fotisättning (rulla på fötterna)
2. balans tillsammans, fattningar
3. flyt genom och mellan alla rörelser
4. musikanpassning/fotarbete
5. musikanpassning/överkropp/gnuss (överkurs enligt mig, många bör undvika detta tills övrigt sitter i ryggmärgen!)

Enligt mig är punkt 1-3 helt tillräckligt för att det ska bli en bra och behaglig dans. Om man dessutom lägger till musikanpassningen så kan det bli fantastiskt! Punkt 1-3 skulle jag kalla basic. Många killar verkar tro att det inte räcker. Att basic är tråkigt. Men det är FEL! Fel, fel, fel. Om man kan sin basic så blir vi tjejer väldigt glada och vill dansa mer, om man utöver det lyckas musikanpassa sin dans på olika sätt är vi i himlen. Men om man inte behärskar sin basic och ändå försöker göra allt det där extra och "coola" då är risken stor att det inte blir någon behaglig dans för tjejen.

De som jag räknar till mina toppfavoriter har alla just en bra basic. De stör inte min balans så att jag får chans att följa det bästa jag bara kan. De har ett fint flyt genom rörelserna och även över golvet. Ett par är så bra på det här så jag nästan blir andlös, det känns som vi nästan inte nuddar golvet. Alla har också en fin känsla för musiken och översätter den i dansen på olika sätt, en del av dem musikanpassar mycket och en del ganska lite. Men de är ändå toppfavoriter för att deras basic är så grym. Om jag fick önska mig något av alla så vore det lite mer stegvariationer à la bror.

Det här med basic gäller ju inte enbart fox utan även buggen, men det har jag redan tjatat en del om här i bloggen. ;)

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag håller - som vanligt - med dig fullständigt...
hoppas att du hunnit krya till dig något. på något underligt sätt har jag ägnat dagen åt att påminnas om helgupplevelser, om inte annat så för att ländryggen ömmar, påminnelse om att grunderna behöver knådas in ytterligare..

tack igen för skjuts, så himla toppen.
lis

Anonym sa...

Jag håller med dig Frida! Det är så himla lätt att stressa upp sig själv och tro att man måste göra allt det häftiga för att det ska bli bra. Vad man behöver är kontroll, både över sin kropp och över frestelsen att bara ösa på.

Dompan - Som ska bli bra en vacker dag! :)