onsdag 13 februari 2008

På BB för snart 30 år sedan

Barnmorskan frågade mig hur mycket jag vägde när jag föddes. Det kan tydligen ge en bra hint om hur stort mitt barn blir. Frågade pappa, men han menade på att karlar i hans ålder inte har koll på sånt. Men i fotopärmen över mina första år fanns lite matnyttigt.

Jag föddes 24 juni kl. 18.39, dagen efter midsommardagen. Jag vägde 3290g och var 49cm lång. Jag läser att jag hade en ordentligt mörk kalufs och verkade vara en förnöjsam flicka som skrek en stund och sen hittade ett finger att suga på innan jag somnade i famnen på min mor. Av pappas anteckningar kan jag utläsa att mamma och jag stannade kvar på sjukhuset i 6 dagar. Idag stannar man 2 dagar om det inte är några komplikationer.

Efter ytterligare två veckor finns följande notering: "Fridas långa hår ställde till det lite idag då stumpan låg på skötbordet. Hon var inte till freds och viftade med armarna och fick då ett stadigt tag med ena handen i håret och det så fingrarna vitnade. I takt med detta blev hon rödare och rödare i ansiktet och skrek allt värre för det gjorde ont."

I samma pärm hittar jag också "information angående barnets dagliga vård" från Danderyds BB: "Barnet får vara inne hos er hela dagen med undantag av besökstiden 15.00-16.00. På natten vistas barnen i barnkammaren för att mödrarna skall få vila ordentligt. Undantag kan göras på vårdsalar för en eller två patienter om man är överens därom." Hittar en anteckning om att mamma ville bli väckt på natten för amingen.

Läser sedan vidare att: "Varje dag görs en s.k. storskötning av barnet. Detta innebär att man helavtvättar barnet, kontrollerar nakenvikt och temperatur. Storskötning utförs före kl 09.00." Sen följer en hel a4-sida med noggranna instruktioner på vad man ska ta fram och hur man ska tvätta allt i tur och ordning inklusive navelvården.
Jo, det där är jag en vecka gammal!

Inga kommentarer: