onsdag 6 februari 2008

MVC idag och lite om vecka 36

Många gravidinlägg på rad nu, jag vet, men det är liksom högsäsong på den fronten. Var hos barnmorskan på lunchen och gjorde de vanliga undersökningarna. Allt är som det ska utom möjligtvis Symfys-Fundusmåttet, som är ett mått på livmodern och därmed bebisens tillväxt. Det har dalat lite sista veckorna och det blir eventuellt en extra koll. Hon hör av sig i morgon när hon pratat med läkaren. Det lägre måttet kan helt enkelt bero på att Filuren har flyttat sig längre ner nu. Det verkar i alla fall inte va nåt att oroa sig för så länge jag mår bra och Filuren sparkar på. Hjärtljud och allt annat är jättebra.

Filuren har legat rätt ganska många veckor nu. Med huvudet neråt, ryggen åt vänster och "smådelarna" (jo, så kallas dom) dvs armar och ben åt höger. Nu trodde dessutom barnmorskan att huvudet har fixerat sig i bäckenet. Det är då mindre troligt att Filuren får för sig att vända sig i sista stund. (Har inte känt nån kokosnötkänsla än heller som tur är ;) ) Jag har nu gått upp 10-11 kg vilket tydligen är utmärkt.

Jag frågade hur troligt det är att vattnet går mitt på dansgolvet om jag fortsätter dansa. (Skulle kännas liiite jobbigt...) Men hon sa att det kommer inte gå pga dansen i alla fall, men det går när det går och oftast är det ingen syndaflod som kommer. Så fortsätt dansa du, sa hon.

Så här står det om vecka 36:
"Medelkroppslängden är 48 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2800 gr. Alla inre organ är färdigbildade. Barnet gör sig färdigt att födas när som helst. Underhudsfettet tilltar snabbt i mängd, kinderna är runda och det skrynkliga utseendet är försvunnet. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28."

Inga kommentarer: