måndag 15 december 2008

Om socialbugg

I går kväll när jag satt och pratade med Pelle på scenkanten (den där andra scenen) i Skultuna kom jag att tänka på en sak. På DM skrivs det om fox i bloggar, artiklar och i forum, det stöts och blöts sida upp och sida ner. Gnuss eller inte gnuss, dansteknik, dirty foxx, dålig fox, fantastisk fox. Jag vet för jag är ju likadan.

Men buggen då? Vi satt där under två snabba låtar och tittade ut över det buggande folkhavet och FY vad illa majoriteten faktiskt dansar bugg. Där kan man verkligen snacka om olika stilar! Jag har bit för bit insett att jag är betydligt mer kräsen i buggen än i foxen. Hur ofta händer det att jag får chans att jubla efter ett par grymma bugg? Inte så ofta faktiskt. Det är nästan bara med toppfavoriterna. Foxnivån är faktiskt högre. De flesta tar sig runt golvet på ett någorlunda behagligt sätt, om så bara med lång, lång, kort, kort.

I buggen borde koll på omgivningen vara fokus nummer ett för killen. Annars måste ju jag ha det själv för att inte råka illa ut. Och jag är ganska bra på att ha ögon överallt. Lite för bra kanske. Lätt att jag tappar fokus från dansen. Men jag gillar inte blåmärken. Särskilt inte i ögonhöjd.

De lite sämre killarna sätter istället fokus på att göra de där coola turerna eller hinna med så mycket så möjligt eller så många varv runt golvet som möjligt under två låtar. Tryggt och säkert borde vara nyckelorden. Då spelar det inte så stor roll om dansen är basic. Hellre det. Bättre att göra det man faktiskt kan på ett bra och mjukt sätt.

Positivt är i alla fall att massor av folk går buggkurser. Men jag undrar ändå lite om det inte är åhej/linje-krocken som ställt till det lite för många killar och även för buggutvecklingen. Endast en talangfull minoritet kan lära sig dansa vettig socialbugg med åhejteknik på några terminer enligt mej. Och det är så oerhört känsligt nu det där med vilken teknik man gillar och vilken teknik man dansar. Inte för att man direkt har nåt val på socialgolvet som tjej.

Jag har börjat dansa mer och mer fox av just den här anledningen. Hellre en halvbra snabbfox än en halvfarlig bugg. Men jäklar vad härligt det är när man får röja loss med nån av mästarna! När man får det där underbara samspelet i buggen, ojojoj. Perfekt musikanpassning och två par ögon som lyser, ger och tar. Whohooo!!! Fick mig en sån åktur igår och nu blev jag jäkligt sugen på fler! :)

Inga kommentarer: