onsdag 2 april 2008

Växa och upptäcka världen

Nu har jag också kommit på att jag kan läsa när jag ammar. Halleluja. Inget mer Dr. Phil och annat trams på dag-TV nu. Började med att läsa lite i en bok vi fick av ett par goda vänner. "Att växa och upptäcka världen" av de holländska spädbarnsforskarna Hetty vad de Rijt och Frans X. Plooij (försök uttala det den som kan..). Trots att jag bara läst första 60 sidorna så vill jag ändå rekommendera den. Jag har dragit mig för att börja läsa den för den ser såååå tråkig ut inuti, text, text och åter text. Men den fångade mig direkt och var riktigt lättläst eftersom innehållet var så intressant.

Boken handlar om att varje barn går igenom sju dramatiska utvecklingssprång under de första året och man kan efter forkning på hur hjärnan utvecklas och genom intervjuer med föräldrar nästan exakt säga när dessa utvecklingssteg tas och det är samtidigt för alla barn. Varje nytt steg föregås av en klängperiod där barnet kan upplevas som extra besvärligt. Det beror på att för varje steg måste barnet upptäcka världen på nytt eftersom det har fått nya färdigheter och det är väldigt jobbigt för barnet som då behöver extra uppmärksamhet, närhet och tröst. Efter en stormperiod blir det en solskensperiod när de nya färdigheterna undersöks och uppskattas. Boken är tänkt som en hjälp och handledning för oroliga föräldrar som annars kanske tror att det är något fel på barnet som plötsligt blir så besvärligt.

Boken beskriver tecknen på att en sån här period är på väg, hur man hjälper barnet genom den, vilka nya färdigheter de leder fram till och hur man kan hjälpa barnet utveckla de nya färdigheterna genom t ex lämpliga lekar. Otroligt spännande faktiskt! I början av boken finns en kalender över när de stormiga perioderna inträffar så då är det bara att räkna ut när de blir för ens eget barn. Räknade snabbt ut att mitt under den fjärde stormiga gråt- och klängperioden ligger Ölandsveckan. Hurra för det.. ;)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste säga att det är ganska blåögt att tro att ens eget barns olika "perioder" ska infalla exakt efter vad som står i en bok!! Njut istället av dagen och ta vara på den! Du lär märka när en eventuell "period" inträder!

Frida sa...

Va?? Kan man inte läsa sig till precis hur allt kommer att bli..??

Nej, allvarligt talat...anonyma kommentarer av det här slaget visar bara på att någon läst och inte förstått. Blev så inspirerad av den här pekpinnen att det blev ett helt nytt inlägg faktiskt... =)