torsdag 17 april 2008

Slumpen avgör våra liv

Har precis läst ut "Skuggorna och regnet" av Håkan Nesser. Det som blev bokens andemening på något vis är att tillfälligheterna styr hur våra liv ter sig. I boken står det att "..hur små, illasinnade skitsaker obevekligen styr våra liv så fort vi slackar lite med tömmarna. Eller när någon annan gör det." Jag tycker det känns helt sant även om skitsakerna inte nödvändigtvis måste vara illasinnade, utan till och med goda.

Jag kan tänka tillbaka på mitt eget liv hittills och fundera att "om inte det eller det hade hänt, hade jag då gjort si eller så eller träffat den eller den, eller vad hade hänt istället?" Det är ju helt meningslöst att fundera på det eftersom jag aldrig kommer att få några svar.

Pappa och jag hade faktiskt en riktigt seriös konversation i detta ämne så sent som i tisdags. Hur tillfälligheterna har styrt våra vägar rent karriärmässigt eller vad man ska säga. Olika omständigheter som formar ens beslut i olika riktningar som kanske inte var det man tänkt sig från början. På gott eller ont.

För mig är detta snart aktuellt igen, då jag ser det som att jag är mitt emellan två jobb just nu. Det förra jobbet hoppade jag på för att det fanns vissa utsikter där som aldrig införlivades och jag blev istället fast i det som jag absolut inte hade tänkt jobba med. Nästan två och ett halvt år höll jag på med det. Helt i onödan känns det som. Och nu står jag i ett nytt vägskäl och undrar vart slumpen ska föra mig denna gång. Som tur är så är det ett bra tag kvar innan jag behöver engagera mig i det på allvar. Men det vore ju bra att åtminstone ha en liten plan när det är dags.

Inga kommentarer: