lördag 26 april 2008

Mysfox och oxytocin

Gårkvällens dans till Scotts på Mälarsalen är avklarad. Jag kom dit i hyfsad tid efter att ha parkerat som ett fruntimmer på gatan utanför, haha. Trodde bror skulle dyka upp men inte det. Men massa saknade dansvänner var på plats och det var ju huvudsaken.

Startade kvällen med en riktigt bra dans med bra känsla. Jag behövde visst bara en danskväll för att hitta tillbaka till den. Och Scotts spelar ju så fruktat bra foxlåtar (ok då, till 85% i alla fall) så det är svårt att dansa dålig fox när de är på scenen. Redan efter första fick jag chans att dansa med min hett efterlängtade toppfavorit. Ojojoj så trevligt. Kan ha varit våra bästa (och tajtaste) fox hittills och vi dansade GRYM bugg! Vi konstaterade efteråt att det var nog kvällens dans det där så jag kunde egentligen åkt hem med svaga knän nöjder och glader redan då. Men det gjorde jag förstås inte och det var ju tur för då hann vi dansa en gång till. ;)

Nä, jag dansade hela kvällen utom några låtar här och där då jag tyvärr blev sittandes. Det var ännu varmare än vanligt därinne så jag prioriterade att gå ut och dricka vatten mellan danserna och då är det stor risk att man blir utan. Jag lyckades i alla fall springa på en kille som var på besök från Hudik och som jag visste skulle komma ner. Roligt att dansa med nån ny. Annars blev det några kära återseenden under kvällen och jag råkade visst dansa med flera två gånger så det blev inte så många. Blir nästan alltid så av nån anledning.

Pratade med en danskompis om att dansen ju är den perfekta fritidssysselsättningen. Inte minst nu när man har barn. Det är bra motion, kramterapi, frisk luft på sommaren och allt som oftast helt nyktert. Sen alla glada goa och omtänksamma människor därtill. Inte alldeles ojämförbart med spelmansstämmor och annat där man själv sprang runt som barn.

Nu till oxytocinet. Även denna kväll var jag tvungen att pumpa mjölk och jösses vad mjölk!! Började fundera varför i hela friden mjölproduktionen verkar fördubblas under en danskväll. Är det all rörelse, närheten, allt vatten eller vad? Svaret är förmodligen hormonet oxytocin. Det är ett må-bra hormon som sätter igång i kroppen vid fysisk kontakt. Och fox ger en väldigt bra sån effekt. I alla fall om man ska tro på foxoraklet Odd Vesterli som har skrivit om hormonet vs fox här. Det intressanta är att samma hormon utlöses i kroppen när barnet suger på bröstet och gör att utdrivningsreflexen kommer igång, alltså att mjölken börjar rinna (eller spruta) ut. Så min slutsats är att mysig fox alltså stimulerar mjölken. Simple as that!

Inga kommentarer: