fredag 29 juli 2011

Måns - 16 månader

Under veckan på Öland och tiden i Norrland var umgänget med barnen högintensivt och vi har verkligen haft tillfälle att följa Måns utveckling. Jo, jag har haft lite dåligt samvete över att jag inte skrivit om honom på länge. Skämmes! Men nu ska jag i alla fall försöka sammanställa lite.

Under Ölandsveckan lärde sig Måns nicka och skaka på huvudet som kommunikationen "ja" och "nej". Ja, han nickar och skakar ju faktiskt inte bara på huvudet utan hela kroppen hänger med. Speciellt i nickarna och det ser väldigt roligt ut. Om man har anledning att tillrättavisa honom och säger "Neej, Måns så får du inte göra!" då kommer bekymmersrynkan fram på hans lilla näsa och han nickar och hytter med pekfingret och säger "dudu" (fy,fy). Då skrattar omgivningen förtjust!
Måns står stadigt vid Tjaltjens strand
Men bada är roligare!

Måns ordförråd blir allt större: Mama, Papa, Ba-ba-papa, taack, tacktack (jag vill ha), dadde (vatten), duuuut (slut), voffvoff, brrrr (bilen). Han förstår självklart desto mer och kan gå och hämta saker man ber om och sådär. Om man säger att det snart är mat smackar han med munnen och säger "namnam". Senaste veckan har det ibland börja komma ett litet "Mm" om man frågar Måns något som han håller med om. Oftast handlar det om mat. "Vill du ha mat måns?" Stora nickningar och sedan "mm". :-) Måns verkar också ha ett gemensamt ord för farmor och farfar, "ba-ba" eller något sånt och tvätta (händerna) heter nu "dädda".
I behov av just tvätt
Korv är bra mat! Här är det lunch vid stugan på Öland.

Måns gillar att klättra på saker och klättrar högre än han har förstånd för. Gärna upp på soffryggen och sådär. Eller på stolar som kan välta. På Öland provade han "rull med liten brassestol" då han hängde över armstödet i en liten slänt. Han blir också allt snabbare på att gå och kan pinna iväg snudd på småspringande nu. Han ramlar inte lika ofta heller även om minsta trottoarkant får honom att stanna och krypa ner baklänges. Hemma på altanen stannar han en meter innan kanten och backar fram krypande tills han är nere. Det gäller att vara på den säkra sidan.
Måns trivs nu på ryggen. Här väntar vi på flygbussen.
En liten stund efter att bilden togs somnade
han.

Måns är fortfarande så himla mysig. Han går omkring med sin lilla kagge och verkar totalt nöjd med livet och om man lägger sig på golvet kommer han och lägger sig uppepå och myser en stund. Det är metadels glada miner och han följer storasyster med stort intresse. Serverar hon oss fika gör han det också, kommer och matar oss med låtsassmulor. Om hon studsar i vagnen eller gör annat bus så hänger han på fortare än man kan blinka. Som tur är är Tove oftast en glad och snäll liten tjej så förhoppningsvis får han lära sig mycket bra saker. Det sägs ju att killar som växt upp med systrar har mycket vunnet när de sen ska bli pojkvänner... :-)
Måns äter äpple med storasyster Tove på trappan
till farmor och farfars stuga

Inga kommentarer: