onsdag 13 juli 2011

Dansmissbruket breder ut sig

Jag vet att ni väntat länge men nu är den här: Min högst inofficiella och dito subjektiva krönika om dansmissbruk. För det missbrukas en hel del i vårt avlånga land och mer än en gång per kväll undrar jag på fullaste allvar vad killen tror han håller på med. Jag söker febrilt efter ögonkontakt med någon förstående väninna och den som ser mitt minspel kan lätt ana vad jag tänker. Visste ni till exempel att jag kan himla med ögonen i samma takt som killen rullar med axlarna?

Viftar han bort mygg?

När jag dansar fox gillar jag att killen håller om mej. Med båda armarna. Dels tycker jag det ger en bättre kommunikation i dansen och dels tycker jag det är trevligt att känna mig lite omhändertagen. Men många killar har sin vänsterhand hängande, eller varför inte viftande vid sidan. De verkar använda den till att få extra fart i sina olika moves. Ibland föregår mer där ute i luften vid sidan om oss än vad som överförs till mig. Killen har massa egna överkroppsrörelser för sig som aldrig genererar någon egentlig förning. "Men det är ju kul att någon av oss får ut något av den här dansen" tänker jag.

Likt armhålesmekningen i "Dirty Dancing"?
Nu har det blivit populärt att hålla någon slags valsfattning igen. Inte sådär rakt ut utan med böjd arm och dessutom ska gärna armen veva runt lite överallt. Jag ser absolut en poäng med fattningen i sig då det kan ge en väldigt stabil frame att jobba i när man dansar lite mer teknisk fox och foxen kommer då närmare både sina egna rötter och andra pardanser. Det kan också vara en rolig variation. Men...exakt vad gör händerna ovanför huvudet? Och varför byter killen grepp stup i ett? De här hittepå-movesen uppfattar jag att de är tänkta att vara lite extra sensuella. Jag är grymt skeptisk till att sensualiteten hittas just där.

"Mysfox"
Oooh vad mysigt med fox! Då får man vara nära, kramas och röra sig till musiken tillsammans! Nja, den där sista detaljen verkar inte alltid vara så himla viktigt. Eller jo, röra sig får man oftast göra, om nu lite gungande från sida till sida räknas. Men kramas får man, oooooh vad myyysigt! Eller? När man efter två låtar hunnit förflytta sig sju meter på dansgolvet kan man fundera på om det man just fick delta i var dans? Några steg kunde förvisso förnimmas mitt i allt axelrullande men dans? Ännu "bättre" blir det om killen kört några nedlägg eller varför inte "gnussat"! Det borde finnas någon regel som säger att antalet steg måste överskrida antalet huvudvridningar för att det ska få kallas gnuss. Annars borde det kallas något annat. Som till exempel "otillbörligt nyttjande av danstjej".

"Snabbfox"
Om en kille bjuder upp till snabbfox förutsätter jag att det ska gå...just det, snabbt! Det vill säga i så snabb takt som bandet spelar, då snabbfox antas dansas till de snabba låtarna som man annars buggar till. Därtill kan snabbfox vara tekniskt rolig. Men detta kan man numera inte vara säker på. Att det går snabbt alltså. Inte att man buggar heller för den delen. Eller att foxen är tekniskt rolig. Istället kan man få uppleva nåt av det segaste och tristaste i foxväg man varit med om. Killen hör nån subtakt som knappt finns och smyger/myser sig igenom "Can you feel it" i yttervarv och själv känner man mest pinsamhet över att hela tiden vara i vägen för de som begriper bättre och sorg över att helt missa en bra låt. Som tjej kan man inte göra så mycket. Dessutom hör jag mig själv tacka för dansen med ett leende medan jag inombords skriker "IDIOT!".

Det allmänna gnusseriet
Det hände sig för några år sedan. Gnussen spred sig som en löpeld över landet. Först var det några få vilsna norrlänningar som gnussade och nu gnussas det hejvilt. "Alla" gör det. Eftersom ganska många inte var världsbäst på att dansa redan innan de upptäckte den här tekniken har dansen nu blivit en del av gnussen. (Hur många tjejer har inte drabbats av gnussnacke efter brottningsmatcher på dansgolvet?)

Efter högst vetenskapliga studier kan jag konstatera att nio av tio killar fortfarande dansar bättre kind mot kind. De sista tio procenten lyckas få gnussen till att bli en intressant del av dansen, både som teknisk utmaning och som rent känslomässig njutning. Men då ska man veta att de killarna är sjuhelsikes bra dansare kind mot kind och egentligen inte "behöver" ta till någon som helst gnuss för att uppnå samma mål.

Gnuss är dessutom ganska intim sysselsättning. Trots att jag är en van dansare blir jag ändå förvånad varje gång en för mig helt okänd kille lägger an sin svettiga panna mot min. Hur kan han veta om jag vill vara så nära? Eftersom jag nu tror mig veta att dansen i många fall blir en intressantare upplevelse för mig utan gnuss, avböjer jag ibland redan från början alternativt att jag ber att få prova låt nummer två utan gnuss, liksom för att jämföra. Detta verkar till min förvåning tas som en stor förolämpning. Killar har börjat försvara sin gnuss som om jag ifrågasatte deras manlighet!? Som om själva gnussen vore det viktiga?? Killen får ju istället en perfekt möjlighet att ge tjejen, i detta fallet mig, en bra upplevelse oavsett huvudposition och kan passa på att utveckla sin dans (den från axeln och ner) när de för en gång skull inte behöver tänka på utan bara med huvudet.

Barfotanörderiet
Jag kan inte ens skriva om det här utan jag säger bara HAHAHAHAHA!
(Ok, det här gällde inte er två(?)som började utan de som sen sett er och tyckte det var coolt och som tror att de kommer dansa bättre och få fler tjejer genom att ta av skorna.... )
PS: Jag vill helst inte se era lurviga tår!

Läckrast på golvet vinner!
Slutligen några ord om detta med läckerheten. Ni har väl sett alla slutna ögon, halvöppna munnar, konstiga handfattningar, tjejer som slänger med handen ovanför killens huvud, killar som blundar(!), extremt närgången gnuss etc. Ok, jag håller med, det blir finfint sexiga kort och kameror finns det nu gott om runt banorna. Men ändå! Ok, jag ser säkert också ut så men det är inget jag är jättestolt över. Utom om det blir ett fint kort. Alltså. Fniss.

PS. Nu verkar jag kanske ovanligt grinig men ni som känner mig och Livsdansbloggen vet jag uppfattar glimten i ögat där den behövs. ;-)

PS2: På begäran kommer krönikan publiceras på DM. Frid vare med mig...

4 kommentarer:

Ronny Jonsson sa...

Fullständigt klockrent alltihop, tycker jag! Och det där att killarna har vänsterarmen hängande beror inte bara på att de vill göra egna moves utan tyvärr fastmer att fösa undan andra danspar (="bereden väg för Herran- mentalitet). Rent förkastligt!

Ann-Katrin sa...

Haha, det här var det roligaste och klockrenaste jag läst på länge även om jag passade in både här och där ;) Jag ska be en bön för dig också. :) Tack för din kommentar hemma hos mig.

Puman sa...

Please, please, pretty please, publicera!!! :) Det här var det mest underbara som satts på pränt på mycket länge. Rör om i grytan! Och blir folket surt, så kommer jag att dansa med dig i alla fall! Om du vill förstås ;)
KRAM

Frida sa...

Tack för stödet! Jag behövde ju tydligen inte oroa mig eller så hjälpte bönerna helt enkelt! :-)