måndag 25 oktober 2010

Måns sju månader

I helgen var den stora sjumånadersdagen! Vår lilla kille är verkligen den charmigaste man kan tänka sig och tittar, ler och skrattar så man blir alldeles varm inombords. Han har nu lärt sig sitta på allvar. Någon gång så tippar han ändå omkull men han kan sitta långa stunder nu och leka med saker som man ger honom. Han kryper inte än men det är nära. Han står stadigt på alla fyra och gungar och gungar.

Senaste tiden har Måns sovit lite sämre. Han brukar vakna runt halv två och ha svårt att komma till ro igen. Det kan ta någon timma och vi får turas om att gå upp. Man blir ganska trött av att bli störd, men jag hoppas att det är övergående. Han har nu fått sin andra tand så det kan vara en förklaring. På dagarna sover han väldigt bra nu så det är skönt. Efter en förmiddag på öppna förskolan kan han sova tre timmar i sträck.
En vanlig dag kan se ut såhär: Vi vaknar vid sex-sju. Måns får mat i sängen, Tove äter välling och leker sedan själv medan jag försöker hålla mig såpass vaken att inte Måns ålar ur sängen. Vid halv åtta går vi upp och klär på oss och Tove och jag äter sen frukost. Måns får äta rån så att han håller sig sysselsatt undertiden. Sen är det oftast dags för promenad till dagis eller ÖF. Då somnar Måns förhoppningsvis en liten stund.

Vid halv elva får han lunch bestående av pure av olika grönsaker och någon slags kött eller fisk. Han dricker gärna vatten till. Efter lunch är det dags att sova på allvar och då kan han sova ett par timmar. På eftermiddagen tar han sig ofta en lur i vagnen om vi är ute men annars kan han hålla sig vaken ända till kvällen. Till middag äter Måns gröt och det tycker han är väldigt gott. Han är lätt att mata, gapar stort och protesterar om nästa tugga dröjer för länge. Om Tove leker samtidigt är det lite svårare, då vrider han på huvudet för att kolla vad hon gör stup i kvarten så det är risk att man träffar örat istället för munnen.

Kvällsritualen går till så att jag ammar Måns när Tove får kvällsvällingen och sen är det läggdags för båda. Måns får ny blöja, pyamas och godnattpuss och sedan får han somna själv inne i sin "garderob". Han får oftast nappen och då brukar det gå bra och lugnt till.
Måns badar tillsammans med storasyster - jättekuuuul!!

Måns är nästan alltid glad. Han sitter eller ligger och leker med leksaker och han gillar att smälla handflatan i bordet. Majskrokar och rån är toppenpyssel när vi andra vill äta och han kan dricka vatten själv ur flaskan, men roligast är det att kasta den i golvet. Måns säger da-da-da-da-da! Han är aldrig högljudd dagtid, inga höga tjut eller liknande, precis som Tove. Det är väldigt skönt för mamman som inte gillar oljud. Han har däremot ett jättemysigt skratt som vi får höra ibland. Han skrattar när man kittlar honom, buffar näsar eller om Tove busar med honom, det är bäst av allt!


1 kommentar:

Elin sa...

Åh vilket härligt klipp! Nästan i klass med pojken som skrattade åt sin pappas härmande av microplinget! :)Underbart!