onsdag 20 oktober 2010

Dansförening <=> Socialdans = SANT?

Nu måste jag skriva nåt om dansklubben där jag är fiktiv medlem. I och med att jag bara är medlem genom att betala och sällan besöka eller ännu mindre engagera mig (vilket vore enormt opraktiskt med tanke på avståndet) kanske man kan tycka att jag inte borde ha så mycket åsikter om saken. Men eftersom tyckandet är just en av mina specialiteter ska jag ändå göra det nu.

Dansklubben i fråga har precis fått ställa in sin höstfest. Festerna brukar enligt min bedömning både vara välarrangerade, välbesökta och trevliga. Jag har varit på ett okänt antal. Att de denna gången fick ställa in med anledning av för lågt intresse tror jag beror på två saker; Dålig information för eventuella intressenter som inte besöker lokalen men framförallt dålig planering vad gäller datum. Jag vet att jag gnällt om det här förut men faktum kvarstår.

Jag är helt övertygad om att socialdansen främjar klubblivet och tvärtom. Jag vet hur det var i min squaredanceförening där jag var engagerad i styrelsen. De som aldrig lämnade lokalen och började socialdansa på andra håll slutade ofta efter några terminer. Visst fanns det de som gillade att mysa i den egna grottan år ut och år in, men de bidrog sällan till klubbens utveckling.

Därför borde man vara rädd om de medlemmar som redan är aktiva socialdansare och därmed viktiga för klubbens framtid. Det kan man göra genom att till exempel inte lägga en rolig klubbaktivitet så att den krockar med, som denna gång, Yesterday's enda lördagsdans under hösten och dessutom höstens största danshappening i Mellansverige - Gävlemaran!

Möjligtvis (men inte troligtvis) är jag ute och cyklar, jag vet faktiskt inte vad målet för en sån här "buggförening" är? Jag har inte sett vad det står i stadgarna. Är det (förutom tävlandet) föreningslivet i sig som är målet eller något som också sträcker sig utanför klubblokalen?

4 kommentarer:

Puman sa...

Visst är det irriterande att se potential i något och se att möjligheterna bara passera bäst före-datum...

Bara en sån sak som att reka marknaden kan tyckas enkel, men det kan ju vara så illa att "de som bestämmer" är så indoktrinerande (höll på att göra en freudiansk felskrivning och skriva "intoktrinerade" :P ) i klubbens lilla luddiga styrelserum att de själva aldrig kommer ut i socialdanskretsarna och ser potentialen i att marknadsföra sig där. En tanke bara.

Hur som helst så tycker jag att du ska komma till Yesterday och dansa med mig på lördag. Så det så!
KRAM :)

Frida sa...

Jo det är nog helt sant att de som fixar fester sällan kommer utanför klubblokalens trygga vrå. Men man kan ju ta hjälp av någon som vet bättre?

Hur som helst så blir det inte Yesterday för mig utan Gävlemaran! :) Ska bli riktigt kul att se vad det blir. Nya Shake är man ju spänd på och Blender känns faktiskt längesen nu så det ska bli kul. Båda banden står/stod? högre i kurs hos mig än Zlips så ven på så vis var valet enkelt.

Men sen har jag inte tänkt missa så många fler Yesterdaytillfällen i höst! :)

KRAM

Chatrin sa...

Gissar att jag har varit medlem i samma klubb en tid. ;-)

Frågan har varit uppe på bordet tidigare, tex när festen krockade med Hudikmaran. Det blev inte direkt något gehör från styrelsen. Fast på den tiden var det färre av föreningens medlemmar som åkte på evenemang av det slaget. Jag gissar att det b.la. är alla utsocknes som haft "dåligt inflytande" och fått fler medlemmar att vidga sina vyer. Hurra!

Å andra sidan så måste medlemmarna säga ifrån och vilja hjälpa till. Annars är det svårt att gnälla på ideella insatser.

Frida sa...

Det är väl det stora problemet för alla ideella föreningar, att få folk att ställa upp och driva föreningen vidare.

Man får hoppas på de unga starka som helt uppenbart också är drivna socialdansare. Någon gång får några nog och tar över. ;-)