söndag 8 juli 2012

Öland i en småbarnsask

Nu är det över och förbi. Årets dansveckan blev betydligt bättre än vi vågat hoppats. Bästa veckan på åtminstone ett par år. Och detta trots att vi ju egentligen saknade både E&M och M&M. Dels så var det lugnare på vår gata än det varit. Dels fungerade rutinerna med barnen mycket bättre. Om man ska orka att både trivas med barnen på dagarna och dansa på nätterna är det så viktigt att man får möjlighet att sova.

Måns var ju den stora orosfaktorn vad gällde morgnarna då han envisats med att vakna kvart över fem hemma en längre tid. Men nu när vi sov i samma rum kunde man säga till honom att somna om innan han riktigt vaknat till. Plus att han nog förstod själv att det inte var dags när alla andra sov. Läggningarna har gått lika smidigt som hemma då de verkade trygga med att ha varandra nära även om de inte alltid såg varandra. Lika gärna kunde ju närheten lett till massa bus.

Förutom heldagsbesöket i djurparken och på leklandet så var vi ju mest på campingen. Ändå känns det som vi hade mycket för oss. Tiden gick så himla snabbt. Men bara att gå till olika ställen och leka, äta glass och sen alla rutiner med mat och sov tar sin tid. De kvällar som varit min danskvällar har det känts roligt att få gå upp och dansa och de andra har det känts skönt att ta det lugnt, ensam eller i sällskap. Perfekt med andra ord. :-)

Efter den här veckan är vi övertygande om att det blir fortsatt stugliv. Vi har fått erbjudande om att byta stuga, och det kan vi ju fundera på, men det blir stuga hur som helst. Vi har sån rutin att bo så, vet exakt vad vi ska ha med för både praktiska lösningar och guldkant. Och att ha ett riktigt kök med stor kyl och frys är ju oslagsbart. Vi fyller i princip båda skåpen den dag vi kommer och den dag vi åker är det nästan tomt.

Mina bästa råd till andra som bor med barn (unga som gamla..):

- Planera all mat så det går snabbt när det är dags. En hungrig familj är inget kul! Fryst färdigmat som man bara rör i kastrull, typ Findus pasta, till lunch är en riktig hit. Så också varmkorv och hamburgare. Pyssla mer kan man göra till middag då man gärna vill köra lite mer gormé, med grillning och sådär. :-)

- Ta med så mycket rutiner det går hemifrån. Det underlättar allt. Vi försköt dock alla tider en timme för att möjligen få sova lite längre på morgnarna.

- Ha med skor (typ crocs) som barnen lätta kan ta av och på själva då det finns risk för glasbitar ute och det blir mycket spring fram och tillbaka till toaletter och sådär.

- Ha med leksaker både för inne och ute. Man märkte nu att barnen gärna var inne i stugan stundvis och ritade (Tove) eller byggde pussel (Måns). Kanske för att komma ifrån lite hinna samla alla intryck. Ute är såpbubblor, bollar och uppblåsbara saker jättekul.

- Passa på att nyttja engångsartiklar! In med dem i lådor och skåp. Platsbestick och papperstallrikar diskas effektivt rakt ner i en sopsäck. (Det blir disk ändå så det räcker med kastruller, barnmuggar etc..) I köket kompletterar vi även med en liten vattenkokare, kockkniv, grillbestick och bakform&slickepott då jag brukar göra kakmixkakor under sena kvällar som väldoftande väntar dansade sambos och andra spekulanter till paus. :-)

- För att själv hinna njuta emellanåt är ett visst mått av ordning till stor hjälp. Då vet både du själv och barnen var ni ska göra av alla kläder och saker. Ha till exempel en speciell plats för barnens leksaker. En stor låda för alla skor (jo det blir sjukt många på så få personer) gör också en väldig skillnad, den idén har vi snott från M&M. :-)

- I stugorna finns två garderober med en hylla och en klädstång i varje. Det är en omöjlig ekvation för en familj. Klädförvaring kostar nästan inget på IKEA och är nog den bästa investering vi gjort till vårt Ölandsliv efter partytältet. Det ryms otroligt mycket i dessa och i varje garderob går det in ett skofack och ett klädfack. Skofacken använder vi vanligtvis hemma till skor men här passar de utmärkt till underkläder, schampoflaskor, leksaker och annat smått och gott. Alla tomma väskor skickas in under sängarna.

- Små barn vaknar gärna när det är ljust. Kanske även man själv. Sedan förra året har vi total mörkläggning i stugan. Kanske inte så fint rent inredningsmässigt men effektivt. Tjocka sopsäckar sitter för alla fönster. Dessa kan sedan rullas upp lite om man vill ha in lite ljus dagtid förutom genom den alltid öppna dörren. (Lakan och annat textilt släpper in mycket mer ljus.) Den som är sist in och stänger dörren på natten får glatt lysa sig fram med sin mobil.

- Sovkojor till barnen. Här funkar påslakan fint. Våra barn ville efter någon natt ha helt fördraget när de skulle sova. Våra barn sover som små grisar när de väl somnat så man kan obehindrat fixa sig fika och annat i stugan (som att baka kakor). Genom att de har kojorna gör det heller inget om man måste ha lite ljus eller vill ha dörren öppen för vädring. Om det är väldigt varmt drar vi bort lakanen lite när vi väl lägger oss så luften kan röra sig lite.

Jag skulle kunna fortsätta skriva en hel lång lista på just prylar som nu känns oumbärliga för ett praktiskt och mysigt stugliv, men det kanske inte är så intressant för gemene man. Några saker som man skulle sakna är i alla fall enkla saker som grenuttag, kökshandukar, grytlappar, grilltång, fläkt och värmeljusstakar med ljus. Men det mesta går ju faktiskt att köpa vartefter.

Det känns skönt att denna gång åka hem med känslan att det ska bli kul att komma tillbaka! Barnen älskar det, det är det ingen tvekan om, och det är ju ett viktigt faktum inför fortsätt satsning. Dessutom tycker jag det är befriande att första semesterdagen ge sig av till Lundegård. Då måste man släppa allt vad jobb heter med tanken och bara vara ledig. Det finns liksom inga alternativ. Att det dessutom bjuds på dans varje (eller för vår del varannan) kväll är en fantastisk bonus! :-)

Inga kommentarer: