tisdag 11 januari 2011

Måns 9,5 månad

Vår lilla Måns har nu hunnit passera sin niomåndersdag och är på god väg mot sin tionde. Med allt som hände före jul orkades det inte med att skriva någon allmän sammanfattning, allt fokus låg ju på sömn, men nu kommer den istället.

Det har hänt mycket i Måns utveckling sedan sist. Nu märker man att han förstår saker man säger. Om vi är i köket och Daniel kommer hem kan jag säga att "Nu kom pappa hem!" Måns kryper då runt hörnet och tittar och har sedan några gånger borrat ner huvudet och krupit i full fart fram till Daniel för att bli upplyft. Då smälte pappahjärtat! :-)

Måns ser många spännande saker nu och säger "DA!" eller "DÄ!" och håller upp handen mot det som han ser. Han ställer sig upp på knä för att lägga upp saker på t ex soffan och sedan plocka ner dem igen. Han tycker också det är roligt om man klappar hans händer och sjunger, men han kan inte klappa själv än.
Uppkklädd för nyårsfest

Han gillar att krypa runt med någon sak i handen så det smäller vartannat krypsteg. Det är roligt att gräva i duplohinken och skramla med duplolego överlag. Om han är i soffan vill han gärna hänga för långt över kanten. Han har testat några dyk men blivit fångad precis innan näsan slagit i golvet.

Måns gillar mat. När han vaknar på morgonen ammar jag, sen äter han två deciliter välling till frukost lite senare. Lunch vid elva. Om han tycker om maten kan han äta väldigt mycket, annars är han nöjd efter några skedar. Till mellanmål har han nu fått yoghurt med fruktpuré och/eller banan. Till middag smaskar han glatt i sig två portioner gröt. Jag ammar vid halv sju när Tove får välling och sen får han välling när klockan närmar sig åtta och läggdags. Amningen är mest för gos nu känns det som. Det finns nog inte så mycket mat egentligen.

Senaste dagarna har vi sett Måns vinka medvetet och han vill även pussas mycket nu. Sådär med helöppen mun som de gör i den här åldern så om man inte hinner undan blir man rejält blöt. Det märks att han har sovit bättre senaste nätterna. Han verkar piggare och gladare med rosiga kinder och han är nyfiken på allt. Polarn är väldigt spännande och så är det jätteroligt när man får leka med storasyster! Måns kan skratta med gott när Tove skrattar och även bli lite ledsen om hon är ledsen. Han är också väldigt kittlig.

Och idag hände faktiskt det här:Det är första gången han tar sig upp på fötter :-)

Inga kommentarer: