måndag 21 juli 2008

Bäsksjö

Vi började vår resa upp mot Norrland på fredag morgon och resan gick verkligen jättesmidigt. Tove och jag sov upp till Gävle och sen gick det riktigt fort upp tills det var dags för lunch. Vi tog av vid Jättendal och åkte en kringelikrokväg istället för att åka runt Sundsvall. Längst den vägen rastade vi på en riktigt fin badplats. Regnet kom precis när vi ätit klart.

Vi åkte via Östersund där vi beställt middag hos ett par goda vänner. Vi passade på att inspektera deras nya hus och utsikten över Storsjön innan vi åkte vidare mot Bäskjö som ligger strax utanför Vilhelmina. Vi var framme vid tiotiden på kvällen. Jag har inte varit i nya stugan förut men den var verkligen jättefin och det blir några mysiga dagar här innan vi åker vidare mot Umeå.

Tove fick sitta och mysa i en uppochnervänd
puff som Annica gjort av sin amningskudde

Utsikt över Storsjön

På lördagen var vi iväg till Tjaltjen som är en sjö med en fin badplats där vi fiskade lite och fikade på badstranden. Det blåste lite för mycket för att man skulle bli badsugen. Det blev också en myggig promenad på kvällskvisten innan några åkte iväg för lite kvällsfiske.

Daniels mamma passar alltid på att göra Daniels favorit, äppelkaka med marsansås, när vi är på besök. Så även denna gång. Uppepå kakan är det kanel och socker. Emma var snabbast med att hugga in och frågade lite försynt "mamma, brukar du ha salt i den här kakan?" Ingen fattade riktigt vad hon menade tills vi andra smakade och FY vad salt! Det visade sig att det som kunde ha varit en sockerströare varit en saltströare så att kakan hade fått ett fint saltlager istället uppepå. Det blev många roliga miner vartefter alla åt saltad kaka. Så kan det gå. Vi skrattade gott åt det resten av kvällen i alla fall, och det kommer vi nog fortsätta göra varje gång det blir äppelkaka i fortsättningen.

Tove och jag myser (eller har hon smakat saltkakan? hihi)

På söndagen åkte vi in till Vilhelmina där Daniels mormor bor och dit kom även Daniels moster och morbror, så det blev lite släktträff med massa gott fika. Tove fick således träffa sin gammelmormor och vi passade på att ta kort på fyra generationer.

Idag, måndag, har vi varit en heldagsutflykt till Tretjärn som ligger en bit utanför Bäsksjö. Tove, farmor, farfar, jag, Daniel och Nina var det som for iväg. Det blev verkligen en härlig dag, alldeles stilla och nästan inga mygg. Ett par kortare skurar drog förbi men det gjorde inte så mycket. Vid tjärnen fanns en lägerplats med en "gapaköja" och eldstad så det fanns tak över huvudet när så behövdes.


Nina började med att dra upp en fin öring efter bara några minuter så vi trodde det skulle bli riktigt bra fångst under dagen. Nu blev det inte riktigt så, men det var jättemysigt i alla fall. Vi hade med oss lunch, så det blev korvklämmor och pinnbröd och kaffe kokt över elden som det ska va. Vi fick turas om att passa Tove och hon var glad och nöjd för det mesta. Vi hade med oss bilstolen så hon kunde sitta och sova i den med myggnätet över. Det har aldrig hittills varit några problem att ha henne med oss vad vi än hittat på. Även fast det kanske är lite oväntat att höra bebisjoller mitt i myrmarken.

Finn ett fel på bilden ;)
Nina och jag med varsin fångst

Tove smakar på Norrlands delikatesser

Det var visst bara Nina och jag som såg kameran..

Jag gillar pinnbröd! :-p

Var och en äter på sitt sätt

Tove och farfar

Nina är så duktig fotograf!

1 kommentar:

Anonym sa...

Så kuuuul att läsa om era äventyr där uppe i norr :) Skrattade högt åt Mariannes kaka och Toves grimas. Vill ju vara där jag med och uppleva allt skoj! Hälsa alla så gott!