onsdag 2 januari 2013

Årskrönika 2012

Tuff start
Förra året blev det ingen årskrönika. Jag hade inte förberett någon och den andra januari briserade den tickade bomben. Sen blev det inte så viktigt. Det var egentligen synd, för det var på många sätt ett bra år. framförallt ett riktigt bra första halvår, när jag själv tyckte att jag mådde så bra som någon människa kan göra. Jag lärde mig mycket under det där året. Jag tog kanske det sista stora klivet i den personliga utveckling jag strävat efter, in i självkänslan. Sen finns det massa små steg kvar att ta i olika riktningar, och det är ju tur, annars skulle det ju bli lite tråkigt.

Arbetslivet
Sen blev det då tyvärr som det blev. Skilsmässan från mitt förra jobb var tung och svår. Att det inte skulle vara personligt är ett skämt. Det var så personligt som någonting kan vara och det tog tid innan jag kunde ta mig ut helt och hållet på andra sidan. Nästan ett år. Men kanske var det inte tyvärr ändå, även fast det var pissjobbigt. Med facit i hand blev det faktiskt så himla mycket bättre. Ett arbetsliv med större känslomässigt lugn, många skratt och fina framtidsutsikter. Det här känns som på riktigt och min kapacitet både uppskattas och kommer till verklig nytta.

Första månaderna på året minns jag som att jag målade en trappa om och om igen och när den torkade sökte jag jobb och sprang på intervjuer. Sen fick jag jobb och var ledig på riktigt sista en månaden innan jag började i maj. Sedan jobbade jag sju veckor innan jag var ledig sex veckor. En lagom start. Efter semestern tog jag över ansvaret helt för mitt arbetsområde. Sedan följde en tid med lite turbulens, problem som fanns innan jag kom till företaget. Mitt på hösten blev jag ensam på rummet på ett ganska abrupt sätt och sedan dess har harmonin smugit sig på oss bit för bit.

I december började i alla fall jag känna att möjligheterna till en riktigt nystart är nära och trevligheterna runt jul gjorde att känslan stärktes. Nu känns det som att vi är företaget. Och tillsammans är vi starka.

Barnen
Barnen fyllde 2 och 4 år i mars. Måns utveckling har förstås gått i rekordfart under året. Framförallt är det ju språket som gör den stora skillnaden. Nu pratar han väldigt bra vad gäller hela meningar och full fart med orden. Dock är det inte alls rent utan ett otränat öra hör mest "Tote-ko-me-paket-ti-mej-å-då-ble-ja-itte-alls-jädd" Särskilt om han är uppspelt och ska berätta nåt kan det vara svårt att hänga med i svängarna.

Den andra stora händelsen som har inträffat precis nu sista veckorna är att han från att vara helt ointresserad på en månad gått från att kissa på pottan för första gången till att säga till själv när han vill gå på toaletten och är nu i princip torr. Plötsligt händer det!

Tove är en stor tjej nu. Hon vill inte sova längre på dagarna och är sådär fantastiskt humörsvängig som fyraåringar liksom är. Det växlar snabbt mellan "Mamma, du är dum, alla är dumma!" och "Mamma är bäst, gosemamma!". Hon ritar fantastiska teckningar i en fantastisk fart, och hon gör teckningar i present åt alla som tycker kan behöva en.

Tove har i princip lärt sig att läsa och skriva under hösten. Man märker att hon läser överallt nu där det står saker. Och hon skriver mycket utan hjälp. Självklart inte helt rättstavat men hon skriver som det låter och man förstår vad det står. "Gåt nyt år Matijas" är ett exempel från häromdagen.

Det är också mycket kompisar nu. Hon vill leka med den ena och den andra och helst flera samtidigt. Tove är också nu väldigt medveten om vad som händer i tiden. Att när det är jul ska julgranen fram och man ska göra paket och Tomten kommer. Och så ska man tända ljus på advent.

Hemmet
Vi gjorde klart vindsloftet, vårt mysiga sovrum och där tillbringar vi nu våra nätter. Jag är så glad att vår idé blev verklighet och att vi tillsammans är så händiga att det egentligen inte kostade så mycket mer än materialet. Och så tid och svett förstås. Gud vad Daniel slet däruppe i isolerdammet ett tag. Usch!

Sen kläckte jag idén om att bygga ut uterummet. Och så rev vi bort altanen och där är vi nu. Men fortsättning följer i vår när snön försvunnit och vi förhoppningsvis löst en del problem vi stött på. Som att våra glasprofiler har slutat tillverkas...

Dansen
26 danstillfällen i år på 8 olika ställen om jag ska tro min evenemangslista på DM, och jag tror den är ganska tillförlitlig. Det blir i snitt en dans varannan vecka och jag kan inte riktigt begripa hur det gick till. Det känns som jag dansat ungefär hälften så mycket. Noteras kan att Yesterday lagt ner dansverksamheten och det finns ingen dans på nära håll numera. Hallunda är en del av orsaken till detta men är förlåtna då de nu ordnar moderndans varje fredag, på bra tid, i bra lokaler till bra pris.

Träningen
Jag hade kommit igång lite med PT och det där i slutet av förra året. Sen föll allt. Jag fick ransonera mina utgifter och gymkort ingick inte då. Sen kom jag igång så smått igen med yogan och det är ju så kul och så bra. Och nu på slutet har jag äntligen kommit igång med mer kontinuerlig hemmaträning. Det är så skönt när man får det att funka en längre tid. Jag har redan märkt skillnad på yogan och för varje vecka kan jag se att jag blivit lite starkare. Även fast framstegen hela tiden är små så märks dem och gör skillnad för fortsatt träning. Må det hålla i sig. Heja heja!

Livet
Sammanfattningsvis kan man säga att året har varit väldigt bra sånär som på den tuffa starten. Allt flyter nu på och är ganska roligt. En lagom färgglad vardag, precis som jag vill ha det. En hel del finns också att se fram emot under 2013. Ett par byggen, som är lite roliga och mycket jobbiga under tiden, men mycket roliga och inget jobbiga när de är klara. Under våren väntas en kusinbebis och sen kommer sommaren med Öland och annat härligt.

Fortsättning följer 2013. Häng gärna med! :-)

HA ETT FANTASTISKT NYTT ÅR!

Inga kommentarer: