söndag 30 december 2012

Jul jul strålande jul

Julhelgen har passerat i en väldig fart. Vi åkte upp i lördags. Med bil. Det var första gången som vi åkte mot Umeå i bil sedan barnen kom. På senare år har vi bara flugit. Men nu skulle det kosta över tiotusen för familjen trots att vi tyckte vi var ute i god tid och då fick vi tänka om.

Vi fick låna en bärbar DVD att ha i bilen och det var ju en riktigt höjdare när barnen började ledsna. På med en film och sen helt lugnt i en och en halv timme! Vi åkte tidigt på lördagen och han förbi Gävletrakten innan det blev stopp. Resan gick smidigt trots lite dåligt väder och vi hann fram ill Sundsvall lagom till lunch och var framme i umeå vid fyra.

Det är så härligt när vi kommer fram, för även om det var ett halvår sedan barnen träffade farmor och farfar på riktigt (de ser dock varann nu och då via Skype) så var det som att de sågs i går. Och så är det även med övriga familjen med tillhörande sambosar. Det är aldrig någon inkänningstid utan alla möts med stora kramen från barnen. 

Dagen innan julafton hade vi lite olika uppgifter. Barnen skulle klä och dansa kring granen. Jag bakade vörtbröd. Pappa och jag roade oss också med stämsång till gitarr, ibland ur huvudet och ibland a vista ur pappas sångbok. På kvällen hade gubbarna bastu och vi gummor spelade Settlers. Trots alla bestyr på dagen hade Tove väldigt svårt att somna på kvällen. Klart förväntansfull och spänd inför Tomten. 

Maja och Tove  hjälps åt att klä granen


 Sen dansades det både här och var. För att barnen tyckte det var så roligt, särskilt Maja. Men morfarfar med alla sina barn och barnbarn verkade ha lika kul som vi som tittade på. Här dansas det tipp-tapp. 

Julafton var full av aktivitet med fika och mat som sig bör. Sen väntade vi på Tomten. Och plötsligt såg barnen en tomte utanför. Men han gick in hos grannen. Så typiskt! Men ganska kort därefter kom han till oss. Vilken tur! Barnen var inte rädda alls. Tove var mest orolig över att Tomten verkade ha fler paket till Måns än till henne, men det jämnade ju ut sig till slut. Det gick också bra att krama Tomten. Vi vuxna kan konstatera att efter årets jul lever tomtemyten kvar i allra högsta grad. Tove funderade bara lite på kvällen att "Det såg ut som Tomten hade en mask".

 Måns tittar koncentrerat på Kalle i morbrors knä.

Sen kom äntligen den efterlängtade Tomten!

Vi var många så paketen var också många. Vi vuxna ger också varann paket för att vi tycker det är barnsligt roligt. Efter uppackningen kunde konstateras att nästan inga kläder packats upp. Däremot biljetter, böcker och godsaker. Barnen fick två nya "hus". Ett av oss och ett av farmor och farfar. Det var ju lite otajmat men båda var begagnade och gratis. Så kan det gå. (När vi kom hem fick vi fixa lite nya möbler med plats för att leka med hus samt förvaring.) På kvällen spelades det åter spel.

 Måns och Maja spanar in vad Nils fått i paketet

Så här glad blev farfar över sin julklapp! :-)

Juldagen blev en liten mellandag. Eftersom det inte var lika kallt som dagarna innan var vi ute i backen med barnen och åkte bob och skrana. Roligt! Tove var jättemodig och ville åkta själv med boben ända uppifrån toppen. De tyckte det var roligt att ligga på en vuxens rygg på skranan. Det tyckte jag också, särskilt när jag åkte uppepå bror. Hahaha! Efter juldagsmiddagen gick jag och Daniel över till Es nya radhus sedan en vecka tillbaka och kikade. N kom också över och spelade spel. 

På annandags morgonen åkte far och bror hem tidigt. Farmor och jag gick och kollade lite mellandagsrea och sedan åkte vi ut till N&J. Där var det fika och småningom middag. Vi passade på att spana in det pågående övervåningsprojektet och nästa gång vi kommer lär vi inte behöva klättra upp från utsidan på en stege. Fint kommer det bli, och som ett helt nytt hus tror jag! :-)

(Det är märkligt med oss husägare. Att när man ser nån annans pågående projekt med isolering och damm så blir man ändå sugen på att sätta igång lite själv hemma. Och man har ju alltid ett projekt på lut...)


Måns frågade på julaftonens morgon: "Komme' Jöjgen i dag me?"
Ja, sa jag, han kommer hit snart. "Jaaaaa, Ja älska' Jöjgen!!"

Sedan var vår vistelse över. På torsdag morgon tog vi oss iväg hemåt igen. Resan hem gick också väldigt bra. Vädret och väglaget var bättre än på väg upp och vi kom hem på eftermiddagen. Vi kan konstatera att det kommer bli fler bilresor uppåt i framtiden, i alla fall när vi ska vara uppe ett tag, som på semestern. Och någon typ av filmmackapär kommer införskaffas inför nästa långresa, som förmodligen går till Öland. 

Vi åkte hemåt i sol(!)uppgången! :-)
Väl hemma igen packade vi upp alla barnens julklappar tillsammans med dem så de fick se i lugn och ro vad det var de fått egentligen. De hade liksom inte riktigt ro på julafton. Många fina leksaker och böcker var det, men ändå ganska lagom mycket. När de packades upp i julaftonshetsen kändes det som att det var mycket mer! Sen fick alla saker flytta in på sina platser i respektive rum.

En fin och väldigt snöig jul!

Inga kommentarer: