lördag 5 januari 2013

Nyår 2012

Detta nyår firades enligt plan och på rätt dag. En bra start. :-) Jag hade i vanlig ordning pimpat uterummet för fest och komponerat en meny som kändes spännande.

Rödbetscarpaccio med saffransvinegrett och getostcrème
Kyckling med granatäpple och färska fikon
Youghurtglass med kardemumma, mandel och varma lingon

Förrätten var ny på min repertoar, men lät spännande, och varmrätten väl beprövad. Jag var lite orolig över efterrätten eftersom Tove dagen innan fick slicka skålen och rynkade på näsan med orden "Det smakade inte som det skulle." Och visst, det var ju inte kungen som skulle komma, men jag tycker nånstans att våra allra bästa vänner och familjen ska ha det allra bästa. :-)

Nyårsbordet med förrätten serverad

Gästerna kom vartefter under eftermiddagen och serverades vit glögg. Morfar och morbror spelade och barnen dansade i väntan på maten. Efter att vår minsta gäst, Oskar, ätit sin gröt och somnat i resesängen satte vi oss småningom till bords. Oskar sov sen förbi för- och varmrätt så att föräldrarna fick äta i lugn och ro.

Alla tre rätterna blev kanon. Rödbetorna blev perfekt mjuka, crèmen gick att göra "ägg" av och kompositionen var en bra sådan. Jag tyckte jag gjorde mycket gryta till varmrätten men när vi var klara var både gryta, ris och sallad slut sånär som på ett par majskorn i botten av skålen. Efterrätten blev även den väldigt bra även om jag ska göra den med mindre kardemumma en annan gång. Mina egna tillagda lingon var  ju pricken över i. Nöjd kock med andra ord! :-)

Efter att ett par timmar gått ganska fort under ätande, och efter att vi tänt tomtebloss ute med barnen, var det dags för nattning och lugnet sänkte sig. Då tog vi fram Alias som sedan roade oss till vi närmade oss tolvslaget. Man kan inte säga att förklaringarna blev rappare ju närmare tolvslaget vi kom... :-)

Medan vi hällde upp lite bubbel började kommuninvånarna visa fyrverkerimusklerna. Och det var inte lite de kostat på. Vi stod i uterummet (ty det regnade stundvis detta nyår) på första parkett och såg den ena fina pjäsen efter den andra i all oändlighet tills vi helt enkelt ledsnade. 

Sen kalasade vi på lite ostar och sedan var det snart godnatt. Alla gäster sov över och det tror jag bidrog till den avslappnade kvällen. Ingen behövde känna stressen av att ge sig ut och hem. Det var bara att krypa ner när det kändes dags. Tack allihop för en kalastrevlig kväll! :-)

På nyårsdagen vaknade huset upp bit för bit. På förmiddagen passade E och jag på att ta en promenad med barn i varsin vagn. Även fast mina är aningen stora nu går det bra att gå med dem i cykelvagnen. Det var så mysigt eftersom det kändes som det var första gången vi gick sådär tillsammans, som två mammor. :-)

Inga kommentarer: