lördag 6 augusti 2011

Ännu ett par sanningar

Jag blir alltför sällan imponerad av folk men när jag blir det så blir jag det med glädje. Jag blir så glad när någon är så pass skicklig på det de gör att jag är tvungen att imponeras. Det kan vara yrkesskicklighet, social kompetens, oväntade kunskaper och färdigheter i vardagen eller varför inte en fantastisk (eller oväntad) danstalang.

Jag får emellanåt nyhetsbrev i form av krönikor skrivna av Charlie Söderberg. I nästan varenda krönika lyckas han plita ner några rader som är sanningar för mig även om jag aldrig skrivit ner dem på det sättet. Det är imponerande! (Sen att texterna ska göra reklam för hans pengaskola kan man bortse ifrån om man vill.)

I sommarens första krönika "Allt är inte relativt!" diskuteras hur vi mäter vår rikedom. Där skriver han bland annat följande:

"Just idag funderar jag på hur rikedom ofta beräknas som något relativt och hur korkat det faktiskt är. Vi mäter nämligen inte hur rika vi är som en jämförelse mellan hur vi har det och hur vi vill ha det. Utan vi mäter det som en jämförelse mellan hur vi har det och hur andra har det.

[...]

Tänk om vi alla fokuserade lite mindre på vad alla andra har och istället tittar på vad vi har och kanske framför allt på vad som skulle göra vårt liv rikare. Tänk om vi skulle sluta fokusera på vad som är vanligt, rimligt, praktsikt och istället fokusera på vår dröm om vårt liv."

I sommarens andra krönika "Rikedom är att inte ha semester!" skriver Charlie om behovet av semester - eller kanske om behovet av att arbeta. Ett par stycken ur texten lyder:

"Man skall vara försiktig med vad man säger, särskilt till sig själv. Det har som ni vet en tendens att bli sant. Det här med att jobb är det jobbiga och ledighet är njutningen är en ”sanning” som vi har uppfunnit först ganska nyligen.

Innan industrialismen pratade man lite om vare sig jobb eller ledighet. Man gjorde helt enkelt det man gjorde och försökte finna glädje i det som fick ens liv att fungera. Om man klarade det då, med all det elände som fanns då, varför kan vi inte göra samma sak nu?"

Mycket tänkvärt och nyttigt att bli påmind om att faktiskt tänka själv!

PS: Om du också vill få nyhetsbreven i mailboxen går det att anmäla sig till dem via länkarna.

Inga kommentarer: