tisdag 28 december 2010

Att lära sig sova del 457...

Jag förstår att ni väntar med spänning på hur det går med Måns och sömnen(?) Nåja, här kommer en rapport i alla fall. Det går bättre. Ett par nätter har han nu sovit en längre period i början av natten (ca fyra timmar) för att sedan vara vaken och hosta nån timme innan han har somnat om igen för ett nytt sovpass på kanske två-tre timmar. Han vaknar där runt fyra och sen vid sex.

Vi har läst och begrundat hur man ska göra. Senaste nätterna har han inte skrikit så där galet som han gjorde ett tag utan det är mer gnäll. Vi har också senaste nätterna varit mer konsekventa med hur vi söver om. Vi tar inte upp honom ur sängen utan klappar om på plats. Vi har inspirerats av Anna Wahlgrens sova-hela-natten-metod även om vi inte följt den slaviskt. Men de delar vi anammat verkar fungera och jag försöker fördjupa mig i ämnet.

Metoden går ut på att man ska ge barnet möjligheten att sova lugnt och tryggt av fri vilja. Visa vägen att det inte är någon fara och konsekvent ge samma svar på frågorna (skriken). - Det är ingen fara. Utgångspunkten är att "På natten sover man och vaknar man somnar man om - punkt slut! " Man ska själv sätta upp reglerna för sovandet - dvs sovtider och läggning - för det klarar barnet inte själv (vilket ju är väldigt tydligt).

Det känns som vi är på väg åt rätt håll och om bara Måns elaka hosta kunde ge med sig skulle en hel det vara vunnet känns det som nu. Vi har en knapp vecka på oss att kämpa på med detta innan jag börjar jobba. Då blir det svårare när vi har mycket sämre chans att sova igen förlorad tid på dagen. Och det vore ju fantastiskt skönt om jag kunde få sova lite mer vettigt när jag väl ska jobba. Jag vet hur mycket energi det går ändå på nytt arbete.

Inga kommentarer: