fredag 16 november 2012

Tove läser och skriver!

Det är inte klokt vad stor hon har blivit vår Tove. Hon har humör som en fyraåring, den saken är klart. Men däremellan så är det full fart på alla fronter. Det leks, numera även med kompisar hemma eller hos kompisen. De kommer överens på dagis och kastar sig över första förälder som dyker upp. Plötsligt är det så nästan varje dag. Toves bästa kompisar har alla väldigt trevliga och vettiga föräldrar. Bra!

Det största framsteget för Tove just nu är det här med läsandet och skrivandet. Hon har ju varit intresserad av bokstäver väldigt länge och nu verkar har hon ha knäckt koden! Hon började stava sig igenom ett papper från försäkringskassan och plötsligt skriver hon långa listor med ord och mycket är helt rätt och det mesta är helt rätt enligt hur det faktiskt låter.

Ett av de första säkrare bevisen på att hon faktiskt kommit på det är teckningen nedan. Jag har på begäran ritat av hennes nalle och hon har färglagt. Resten har hon ritat själv och sedan har hon skrivit: "MIN NALE! E AVMÅLAD" Fantastiskt tycker såklart de stolta föräldrarna! Fyra och ett halvt lite drygt är hon alltså nu. 

 
På dagis har barnen egna pärmar där de sätts in alster, foton, berättelser och annat smått och gott. En sak som alla har i sin pärm är ett papper som är delat på tre. I översta rutan får de skriva sitt namn på hösten det år de fyller tre år. I mittenrutan när de är fyra och i nedersta rutan när de är fem. Då kan de själva jämföra och själva tydligt se sin egen utveckling. Fyraåringarna fnissar åt hur de skrev när de var tre och sådär. Tove kunde skriva "TOVE" redan när hon var tre. Nu hade hon skrivit "SALMAN" (Skalman, vilket är det fyraåringarna kallas) "Jag skrev "Skalman" sa Tove till en mycket häpen fröken. "Jaha, får du plats med ditt namn också?" Då skrev hon dit "TOVE" i ett hörn. Detta hände ett par veckor innan teckningen ovan. :-)

Vidare stretar vi på med engelskan där vi utgår från pekböckerna med massor av ord. Där sätts mamman på prov med allt svårare ord. "Struts" ingick till exempel inte i mitt ordförråd. Eller vad sägs om "skottkärra"? 

Sedan har hon också lärt sig stå på huvudet mot en vägg.

Inga kommentarer: