torsdag 16 februari 2012

Måns snart två år!

Herrejösses va tiden går och vad dålig jag varit på att uppdatera om barnen! Nu ska jag i alla fall försöka skriva ner lite om Måns. Han är fortfarande den goaste lilla kille man kan tänka sig även fast han sedan någon månad har börjat visa lite temperament, bus och testar som en liten tvåårstrotsig kille gör. Springer iväg när overallen ska på och sådär.

Måns är väldigt mysig och kramas och pussas gärna. Måns och Tove kramas varje dag när de ses på dagis och även fröknarna får kramar när han kommer på morgonen. Jag tror att det har spridit sig till hela hans avdelning för när han kommer sent kommer de andra småpluttarna, ett och två år, fram och kramar honom allihop. Det ser så otroligt härligt ut när de blir så glada att se varandra och är så omtänksamma. :-)

Vi har länge väntat på att Måns ska börja prata lite och för någon månad sen lossnade det plötsligt. Det är ju inte så många korrekta ord än, men plötsligt gick ha från att kalla allting "Da!" till att säga saker som "minna stoll" (min stol) "Do-ue" (Tove) "nalla" (nallen) "ätt" (häst). väldigt mycket har nu fått någon slags eget ord med åtminstone rätt vokal och någon konsonant inblandade. Tove är väldigt uppmuntrande i Måns talutveckling och säger saker han kan härma efter.

Även uttrycket i orden har fått många nyanser nu. "Ja" kan nu låta till exempel "JA-a", "JAAaaaaaaa!!!" eller "ja?" Han är artig och säger "da' " (tack) när han får mjölk och höjer gärna pipmuggen för att utbringa en "dulll" (skål). "Duddu" är Snuttis och det har blivit allt viktigare med gosedjuren nu. Helst ska alla ligga i sängen så han själv inte får plats och de ska organiseras på ett visst sätt. Snuttis fungerar fortfarande som huvudkudde och läggs varsamt ut.

Sedan vi fick ordning på Måns sovande har han fortsatt att sova. Han sover fortfarande i klädkammaren efter att han deltagit i läsningen i Toves säng. Han somnar oftast på en halv minut efter att vi stängt dörren och sagt godnatt. Snart ska han ju äntligen få eget rum med riktig säng. Då blir det intressant att se vad som händer. Då kommer det inte längre vara kolsvart i hans rum och han kommer kunna gå ur sängen när han vaknar.

När Måns vaknar på morgonen varierar från halv sex till sju. Även om han vaknar tidigt så får han inte komma upp förrän någon annan av oss ska upp. Eftersom han sover i spjälsäng så är det fortfarande vi som bestämmer. Senaste veckan har han vaknat innan Daniel ska upp och då har han fått komma in till mig och lägga sig. Ett par gånger har han faktiskt somnat om! Men om Tove kommer också så är det helt kört. Har man tur går de in till Tove och leker själva en stund.

Måns vill nu göra allting "dälll" eller om han inte får det "DÄLLLL!!" alltså själv. Han vill ta sylt, spruta ketchup, hälla jos från full tillbringare och annat som man självklart ska få göra själv. Sen. Han vill också gärna hjälpa till att bära saker. Gärna tunga saker. Gärna virke, eller verktyg. Är det nåt som sitter i generna? Bästa leksakerna är förutom gosedjur och "bowlingdjuren", tåg och bilar. Mest tåg precis nu. "Duddu" (tufftuff?). Även det riktiga tåget är spännande och när vi sett det åka förbi kan han ropa länge efter "E-da duddu, e-da duddu!"

Måns älskar familjen. Hela den stora familjen. Om morfar eller morbror kommer innanför dörren kommer Måns rusande med en stor kram runt ett ben eller där han kommer åt. Så fort gästen satt sig någonstans kommer han sättande med en bok och kräver att få sitta i "nää!". Förutom familjen är Måns fortfarande förtjust i mat. Inte lika mycket som förut men det mesta går fortfarande ner utan protest. Måns har nu i storlek 92-98 och väger typ 13 kg. Ett kilo mindre än sin storasyster.

Lite dåligt med nytagna bilder...får fixa in här sen! :-)

Inga kommentarer: