onsdag 8 februari 2012

Att söka jobb är inte som förr

Jag har ju sökt nya jobb lite nu och då genom åren men det har aldrig varit så här förut. I januari skickade jag fyra ansökningar. På tre av dessa företag har jag varit på intervju två gånger. Den fjärde ledde till att jag blev erbjuden ett helt annat jobb som jag tackade nej till. Ganska bra score så långt!

Smolket i bägaren är väl att sex intervjuer ledde till nada och inget. Ett valde nån annan (men det var ett kort vikariat så det må väl va), ett fick kalla fötter och det sista ska väl höra av sig vilken minut som helst, men även om jag skulle få det har jag bestämt mig för att tacka nej. Det är för oflexiblet för att fungera med mitt liv även om själva arbetsuppgifterna och kollegorna stämde fint.

I förrgår kväll satte jag mig ner och orkade scanna av av övriga jobbsajter, typ Monster, Metro etc. Sajter som jag egentligen inte gillar för att de är svåra att söka på. Jag sparade ner några annonser och igår vid lunch valde jag ut tre som jag skickade ansökningar till. Igår vid middagstid bokade jag in första intervjun. Den ska jag på idag. Och det är andra gången nu som jag fått respons så snabbt! Intressant.

Det som är skönt är att jag för tillfället har ett lugn. Klart man blir mindre stressad när man märker att man är eftertraktad (det verkar ju inte finnas så många Fridor där ute!) men jag känner heller ingen panik med att vara hemma ett litet tag. Jag är heller aldrig det minsta nervös inför en intervju utan går dit med inställningen att kolla upp vad de har att erbjuda mig. Den enda gången jag blir nervös är om det börjar brännas. Om magpirret har känts inför ett visst jobb och jag ska dit igen.

En sak är dock så sjukt störande. Och det gäller främst annonser som ligger på andra sidor än Platsbanken och när rekryteringen går genom någon slags bemanningsföretag. Det kan stå typ

"Kundföretaget som ligger i norrort söker en administratör som ska bla bla bla bla och ha kvalifikationerna bla bla bla."


Jaha?? Och vad är det för företag? I vilken bransch? Stort/litet? Norrort??? Solna? Häggvik? Arninge? Norrort är ganska stort...

Dels fattar jag inte riktigt att företagen vill ha det så här. Jag fattar att de inte vill bli kontaktade direkt av de sökande. Men om det är rätt kompetens de är ute efter och inte bara nån som söker jobb så borde de väl marknadsföra sig lite. De borde vilja visa upp sig för att hitta de som letar jobb just i deras bransch, kanske just på deras företag! Såna som har en specifik branschkunskap eller ett genuint intresse. Även om jag specifikt skulle söka efter jobb hos t ex Tele2 skulle jag kanske inte få någon träff för att de är omskrivna som "kundföretaget" eller i bästa fall "ett företag i telecombranschen".

Sen fattar jag heller inte att konsultföretagen vill ha det såhär. I och med att det står norrort och inte ort så måste de få så onödigt mycket förfrågningar. I bästa fall kan man få kontakt på telefon eller mejl och veta vart det ligger. Då är det bara deras och min tid som går åt till den kontakten. I sämsta fall så får man inte veta mer förrän under en intervju. Alltså ska jag ta mig tid att åka iväg kanske helt i onödan om norrort visade sig vara Solna och inte Täby. Eller gruvgrävarbranschen istället för finagatanbranschen.

Sa jag att det är sjukt störande!?

Inga kommentarer: