onsdag 28 maj 2008

Tove i vecka tolv

Tove utvecklas mer och mer för varje dag. Nu är det väldigt mycket tittande. Hon tittar på ljusa och mörka saker och kan verkligen fastna med blicken helt hypnotiserad på nånting som blänker. Hon tittar också på en från längre avstånd nu till exempel när hon ligger i vagnen. Och när någon ny person kommer "in i bild", till exempel när pappa kommer hem så märker hon det och ser så glad ut. Leendena kommer allt oftare nu och är ju så söta.

Bästa stunderna på dagen är fortfarande på morgonen i sängen när man får vakna och skratta åt mammas fina morgonfrisyr (eller vad det nu kan va som är så roligt?!). På morgonen är det i alla fall fest. Skratt och fina små leenden och lite prat och små tjut. Sen är det också väldigt trevligt att byta blöja tycker Tove. Kanske för att man har full fokus på henne då och på alldeles lagom avstånd. Hon säger inte så jättemycket annars men då jollrar hon så sött.

Favoritsysselsättningen är annars att stå. Tove vill stå, stå och stå. När man har henne i knät spänner hon de små benen så de blir alldeles raka och så får man hjälpa henne att hålla balansen. Om man vill att hon ska sitta ner igen får man nästan ta tag i benen så de går att böja. Annars står hon tills benen inte orkar längre och benen viker sig så hon faller ner på knäna.

Babygymet är också ganska kul nu lite kortare stunder. Hon kan ligga där och titta på grejorna som hänger och prata lite med dom. Hon trivs också bra i babysittern och kan sitta där lugnt och titta medan man själv gör någon slags nytta eller onytta också för den delen. Det som är tråkigast av allt är att ligga på mage. Det ska hon göra mycket enligt BVC. Men det är såååå trååååkigt tycker Tove. Ligga där med näsan i backen utan att komma nånvart. Helt värdelöst. Så då är det ett evigt gnällande. Försöker lägga henne på mage när hon är på så gott humör som möjligt.

Tove är fortfarande duktig på att sova på nätterna och senaste veckan har hon somnat vid elva och sovit de första fem timmarna i spjälsängen innan det varit dags för mat första gången. Väldigt skönt. Och om jag inte orkar gå upp på morgonen går det oftast bra att söva henne med mat i omgångar tills jag har lust att stiga upp. Ibland kommer vi inte upp förrän halv elva men oftast blir det runt nio.

Jag var hos BVC för en vecka sen för vägning och mätning igen och då var hon 54,5 cm lång och vägde 4810 gram. Helt otroligt vad de växer. Nästa gång är 11 juni och då ska Tove vaccineras för första gången. Två sprutor, en i varje ben (aj!) mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, HIB och pnuemokocker. Jag vet bara vad hälften av dessa sjukdomar är men det är ju skönt att slippa allihop ändå. ;)
Tove passade på att stå i morfars knä när vi hälsade på igår


Inga kommentarer: