tisdag 29 juli 2014

Projektdagbok för juli

Vi började juli med att vara på välförtjänt Ölandssemester. Men renoveringen stod inte helt still för det. Ett fåtal hantverkare är ju anlitade för detta projekt och en av dem passade på när vi var borta.

5 juli
Mattläggaren ringde när vi var på Öland och annonserade sin arbetsstart. Jag och C åker förbi huset för att titta till när vi kommit hem. Oj så skönt att se ett helt nytt rum! Fint!

Matta på plats!

10 juli
Daniel skruvar ihop en ny grind efter förlaga från den gamla som fullständigt ramlat isär.

 Bygga lite är alltid kul tycker Daniel

11 juli
Barnen är hos morfar över natten och vi ägnar den första dagen åt att tapetsera i lilla sovrummet.  Rummet har ett litet "snedtak" med tapet och där var vinklarna inte som de skulle och genast tar det massor av tid. Men några speciallösningar senare hinner vi till slut klart. Mycket nöjda med resultatet!

 Äntligen klart!

12 juli
Daniel kopplar äntligen in vattnet på gästtoan och sen bygger han en fin bänk till tvättstugan. Där nere är det inte alls så fräscht och vi tänker att man ändå ska vilja hantera rena kläder där när vi pysslat klart.

 Bänk att lägga rena kläder på

Jag slipar och målar elementet i lilla sovrummet plus badrumselementet som extra bonus. Nu är alla element klara för denna gång! 

 Elementmålaren

13 juli
Nu är barnen med. Jag ägnar dagen åt att göra klart det sista i lilla sovrummet. Jag målar bakom elementet och ligger på golvet och försöker måla sockeln som delvis döljs av elementet. Pust! Till slut är det klart och jag får äran att täcka av rummet och beskåda det färdiga resultatet. :-)

 Fläckig tapet och heltäckningsmatta från åttiotalet..

 Färdigt flickrum :-)

Jag hinner även måla sockeln i hallen uppe så även hallen blir klar. Bror kommer förbi och sätter de sista plattorna bakom spisen. Jag målar där det behövs runt nya kaklet.

Daniel börjar koppla in en till lampa i källaren vilket går sådär. Sen fixar han upp vajern i taket i tvättsutgan och vi hjälps åt att lägga ut vår gamla uterumsmatta. Det börjar arta sig. Vi konstaterar att vi måste sy lite innan det sista kan komma på plats.

14 juli
Vi är på Ikea och Bauhaus och köper de sista detaljerna till badrum och sovrum. Och en ny matta till vårt uterum då den andra nu ligger i projektets tvättstuga. Jag syr upp draperierna till tvättstugan och så ringer målaren som ska måla fasaden och säger att de kommer och börjar lite innan semestern och det går bra. Ja, såklart! De ska komma i morgon. Vi får väldigt bråttom att ta reda på kulören som vi spanat in på ett hus i närområdet.

15 juli
Vi åker ut tillsammans med barnen. Målarna har redan dumpat ställningen på gräsmattan. Efter ett tag dyker de upp och vi pratar lite innan de börjar sätta ihop ställningar och sedan tvättar de huset. Det blev vitt på vissa ställen som tidigare var svarta.

 Rekordsumtsigt hus enligt målarna.

 Säkerheten främst? Tvätt pågår.


Färgprov på garagedörren.

Daniel och jag fick lite bråttom att rensa bort växtlighet kring fasaden och Daniel passade också på att klippa gräset. Jag målade taklisten till badrummet under tiden.

På eftermiddagen fick vi besök av släktingar till mig som kikade runt och så fikade vi tillsammans. Sen hjälptes vi åt att fylla släpet med skrot och skräp. Riktigt skönt att rensa hus och förråd på allt som blivit över.

16 juli
Vi har barnvakt över dagen och jag ägnade mig lite åt grusgången som måste rensas. Sedan hann jag också sätta upp draperier och nya linor i tvättstugan. Fint det blev! Duschdraperier döljer nu de mycket eländiga väggarna, altanmattan gör golvet lite trevligare och det finns en bänk för tvätthantering. Måste säga att vi är mycket nöjda över vår påhittighet vad gäller "fuskrenoveringar". :-)

 Tvättstugan före.

Tvättstugan efter.


Daniel höll på med inspektionsluckorna i ett extremt smalt skåp i köket. Där stod han inklämd en lång stund. Jag monterade upp rullgardiner och stänger i sovrummet och tillsammans fick vi dit ytterligare detaljer som gjorde att övervåningen nu är helt klar bortsett från badrummet. Skönt!

Samtidigt började målarna skrapa och grunda på sina ställen och när dagen var slut gick de på semester. Men nu är de ju redan på gång när de egentligen skulle börjat så det känns kanon.

 Såhär får det se ut nu i några veckor.

17 juli
Bror kom och satte taklist och foder i badrum samt monterade alla kvarvarande bitar i köket. Oj så bra! Nu är köket klart sånär som på diskmaskinen som ska kopplas in. Jag sprang efter och grundade, spacklade och fogade fodren. Jag passade också på att montera ihop spegelskåpet.

Daniel gjorde en verklig heldag i trädgården med att gräva upp farliga stubbar som stack upp lite här och där. Han sågade, spettade och yxade tills han var sjöblöt och smutsig från topp till tå. Men bra blev det! Betydligt lättare kommer det vara att klippa gräset nu.

29 juli
Vi har haft en välförtjänt semestervecka i Umeå. Men nu är det inte lång tid kvar! Om dryga två veckor är det nyckelöverlämning och Daniel ska ha ytterligare semester innan vi kan fortsätta. Men en kväll hinner han i alla fall ut och pyssla lite. Han börjar klura på avloppet till tvättmaskinen som tidigare haft avlopp i en hink... Sen rensar han hängrännorna som var överfulla med färdigkomposterad mull.

Jaha, sen tog juli slut kan man säga. Nu blir det igen ganska många dagars paus. Det känns lite stressigt i magen även fast det borde vara under kontroll. Våra hyresgäster ska komma och kika en sväng i slutet av veckan för att visa sin dotter lite mer. Men så tror jag att de är lite nyfikna också.

Inga kommentarer: