torsdag 18 juli 2013

Mot större uterum, del 5

Del fyra av denna spännande följetong går att läsa här och om man även vill se några extra bilder jag lagt ut emellan kan man klicka på etiketten huset. Eftersom förra längre inlägget om vårt projekt var för nästan två månader sedan har det såklart hänt en hel del även fast det också varit semester och annat som kommit emellan.

Eftersom Daniel blev opererad och konvalescent så gick bygget ner på kvartsfart kan man säga. Men sakta men säkert och bit för bit så har ändå arbetet fortskridit. I början fick Daniel bara vara upprätt kortare stunder och sedan vila med foten i högläge. Alltså var det självklart jag som fick klättra på taket denna gång. 

Första takskivan på plats!

Hela taket på plats och en kille med robotfot som inte kan låta bli 
att jobba lite med att sätta upp skenorna...

När taket kom på plats var det dags för glaspartierna. Problemet med dessa är att de stora glasen är så inihelvittes tunga. Jag orkar inte och Daniel fick inte lyfta tungt. Alltså behövde vi hjälp av hela två grannar för att få dit dem. Sista partierna fick Daniel ändå vara med och bära och de "små" klarade vi tillsammans. Och sen hade vi ju plötsligt både tak och väggar!

Den tillbyggda delen inglasad och fin! :-) 

Daniel pustar ut 

Sedan blev det Midsommarafton och stundande fest för fjorton personer. Vi hann precis isolera och fixa klart golvet så pass att trallen hann bli skruvad. Sen var det oerhört skönt att städa ur allt bygge, dammsuga av mattan och göra fint så rummet kunde användas till det det ska på ett bra sätt även om det fortfarande var byggarbetsplats utanför.

Dukat bord i nya stora uterummet :-)

Efter första semesterveckan på Öland har vi nu haft snart två veckor hemma. Vi har koncentrerat oss på utemiljön i första hand så tomten ska sluta kännas som en byggarbetsplats. Det är mycket stort som smått som ska fixas för att det ska bli klart och eftersom vi varit hemma båda två och Daniel nu är väldigt rörlig om än inte återställd så har det hänt mycket. 

Hörnet innan kantplåtar och ny rabattkant 

Plåtar och kanter gör enormt stor skillnad! 

Kortet ovan är från dagen då vi byggde stommen till soldäcket. Hela dagen var det fukt eller regn i luften när vi grävde, lade sten och vägde av. Sen sågade jag och Daniel byggde. Men vi stretade på i blötan tills vi var klara med stommen. Dagen efter var det betydligt bättre väder och "fingörat" att skruva och såga trallen blev klart. Tungan rätt i mun när kanten ska sågas rund!

Provsittning av soldäcket. Fint blev det! :-)

Som synes på de två bilderna ovan löste sig vårt glaspartiproblem, dvs att våra glas inte fanns att få tag på längre, genom att det faktiskt gick att passa ihop gamla och nya glas. Willab garden trodde inte det skulle gå men Daniel menade att om deras egna ritningar stämmer så måste det gå och de insåg att han hade rätt! Och nu har vi fyra nya "dörrar" i mitten (ut mot soldäcket) och resten är våra gamla glas med mittenlisten som får agera "väggar". Mycket bra blev det!

Man kan nu få känslan av att det snart är klart även om det är tydligt att golvet inte är klart. Problemet med golvet är att vi inte riktigt bestämt oss för hur vi ska ha det. Grundtanken som tycktes självklar, med matta över hela, börjar få konkurrens av ett laminatgolv som man kan dansa, träna och gudvetvad på. Plötsligt kändes det onödigt att ta bort massor av möjligheter av vad man skulle kunna göra på den nu ganska stora ytan, även om mattan har stora fördelar. 

Förutom golvets beslutsfattande och genomförande är det massor av fix kvar. Lister som saknas (klassiskt), färg som saknas, elektriker som saknas etc. Senaste dagarna har vi dock gjort ett nytt ryck. Daniel har hämtat ett lass med jord till de nya rabatterna och gräsmattan som måste lappas. Jag har spacklat och målat klart allt som var kvar på stommen både ute och inne. Daniel har också monterat en fönsterbräda som gjorde stor skillnad för rummet. Nu kan vi nöjt ta lite semester igen och klura vidare på fortsättningen.

Polar'n ville gärna hjälpa till med målningen... :-)  

Inga kommentarer: