tisdag 19 juni 2012

Tove och Måns - stora nu

Bara jag som tycker att jag är kass på att uppdatera om barnen? Jag har förmodligen tappat alla läsare som tyckte att just barninläggen var intressanta. Men så får det vara. Det hinns inte med och jag kan inte stressa upp mig för det. Även fast jag gärna skulle ha massa text att gå tillbaka till för min egen skull.

Men nu ska jag försöka mig på en uppdatering i alla fall. Man glömmer ju så himla snabbt hur vardagen ser ut så så här är det nu:

05.15-06.00 Måns envisas med att vakna! På tok för tidigt och hopplöst att få honom att somna om. Han är hur pigg som helst och om man försöker ligga bredvid honom i hans säng så kan man vara säker på att så fort man själv börjar slappna av har han hämtat en boll och börjat "dela do-toll" i sängen.

Knep för att få honom att vara tyst och lugn är såklart film (Barbapappa, Pingu, Fåret Shaun och Mamma Mu gillas) eller "låna mammas tooon?" betyder att han vill leka med min telefon där det finns spel. Mest gillar han nu grodspelet som finns på "pappas tooon".

Daniel och jag turas om att försöka få honom på andra tankar. Daniel åker ganska tidigt, typ vid halv sju och min klocka ringer kvart i sju. Då brukar sällan någon sova. Men om båda barnen vaknat med Daniel kan de sitta påklädda i soffan med vällingen i högsta hugg. Annars tar jag tag i de bitarna.

07.00 Tove klär på sig själv bara jag förberett kläder kvällen innan. Måns får ny blöja och kläder på innan de går ner. Igår kissade Måns i pottan för allra första gången (tror jag?), han har länge vägrat både potta och toalett. Vi ska försöka få honom att sluta med blöja under sommaren. Jag äter frukost medan barnen sitter som små ljus (jo faktiskt) i soffan, ser Bolibompa och äter välling och kuddar (havrefras som de får i varsin mugg). Sen gör jag mig i ordning klart uppe.

07.40 De kör Bolibompa-filmerna i samma ordning på morgnarna så Tove lär sig efter vilken film det är dags att stänga av. Då borstar vi tänder och smörjer solkräm. Tove har en period nu då hon gör allt exakt som jag tänkt utan minsta bus eller bråk (det är skönt att det finns såna perioder) men Måns som länge varit så enkel har börjat busa lite och ibland blir vi rejält osams när han inte vill borsta tänder eller sparkas när vi ska byta blöja.

07.50 Vi går till garaget. Vårt garage är ett par hundra meter bort i en länga, men båda barnen traskar raskt dit varje dag nu. Ibland plockar de blommor på vägen och ibland springer båda två hela vägen. Jag vet att våra förra grannar använde cykelvagnen för att köra barnen till garaget och det känns ju himla skönt att slippa hålla på så.
Det plockas mycket blommor nu

08.00 Dagisdags. Jag puttar in barnen på varsin avdelning, prickar för och kramar hejdå. Klart! Måns studsar just nu in på sin avdelning och börjar morgonen med att ge alla, fröknar och barn, varsin kram. "Hejhej Lukas", ""Hejhej Mi-e-la". Jag tycker det måste vara en fantastisk start på Måns "arbetsdag".

08.05 Mamman börjar resan mot sitt arbete som numera ligger ca 15min bilkörning bort. Jag brukar kliva in genom dörren precis innan halv nio när jag börjar. Sen stannar jag där till halv fem då jag åker hem till dukat bord. :-) Då har Daniel hämtat barnen med cykelvagnen och hunnit hem och fixat och donat.

17.00 äter familjen middag. Middagsproceduren går ibland helt smärtfritt och trevligt och ibland är det totalt kaos. Oftast är det någonstans mitt emellan. Det beror nog mest på hur hungriga vi är allihop snarare än vad det är för mat. Den mesta maten går ner i barnamagarna. Extra populärt är pasta (helst utan sås), soppa, korv och förstås blodpudding och pannkakor med grädde och sylt. Tiden efter maten brukar det bli lite lek med grannarna eller själva ute eller inne fram till vällingen.
Glada barn i nya shorts

18.30 Välling med film. Inga konstigheter.
19.00 Läggdags. Pyjamasar, tandborstning och sen saga. Sedan Måns fått eget rum läser vi nu varannan dag i deras rum och i de turas om att välja bok. Om vi läser i Toves säng får Tove välja bok och vice versa. Ibland väljer de en pyttekort Pixibok och ibland en lång saga typ Pettson. Ibland har man ro att läsa länge och ibland är man stressad och det är inte alltid bokvalet matchar ens tålamod.

Sen är det godnatt. Av Måns får man just nu en kram, en puss och så ska man gnugga näsan och säga "di-di-di-di". Sen ska man "dätta dantan!", alltså släcka lampan, vilket kan vara svårt att begripa om den redan är släckt. Men då får man tända och släcka så han säkert vet att det är släckt.

När jag lägger så gömmer sig Tove under täcket så jag får leka en tittutlek. Sedan är det puss och godnatt. Tove får just nu höra en skiva med sånger eller saga när vi går. Oftast somnar hon väldigt snabbt och vi går in och stänger av. Om hon inte kan somna på länge får hon gå upp och sätta sig och rita. I så fall går hon och lägger sig själv och somnar.

Sen blir det lugnt i huset och mamman och pappan kan göra något eget, som att träna, se fotboll eller skriva blogg. ;-)

Måns gör framsteg inom allt hela tiden. Han kan göra sig mer och mer förstådd även fast han inte är i närheten av att prata rent. "Mamma, dytla tooo-a paj-tytten daagis" kan han till exempel säga och då har han alltså cyklat på den stora sparkcykeln på dagis. Detta är just nu väldigt spännande och roligt och han gör det bättre än motoriken och storleken egentligen tillåter känns det som.

Det som annars utmärker Måns är hans charm. Han är så otroligt mysig och charmig mest hela tiden så det är svårt att inte överösa honom med pussar och kramar. Man ser den särskilda charmen i blicken och han är överhuvudtaget väldigt uttrycksfull. Te x stora uppspärrade ögon och en liten runt gapande mun när han upptäcker nånting.
Charmtrollet Måns

Måns trivs på dagis, gillar mat och är lätt att lägga precis som det alltid varit med storasyster. Det som skiljer vad gäller rutiner är det där med att han aldrig har sovit någon längre stund på morgnarna. Han gillar att läsa och kommer gärna dragandes med en bok vid sex på morgonen när han tycker vi dragit oss länge nog.

Tove är en sann fyraåring. Hon har inställningen att allt kretsar runt henne och försöker gärna styra och ställa både med lillebror och oss. Men oftast är ändå syskonen sams och leker väldigt mycket och bra ihop. Så fort Tove gör något bra eller dåligt gör Måns likadant. Men även när Måns busar, typ bankar med gaffeln, provar Tove också.
Tovegumman

Tove ser fram emot att bli "Skalman" på dagis som de blir på hösten det år de fyller fyra. Hon tycker nog också att det ska bli roligt att Måns börjar på samma avdelning. De leker redan mycket ihop på gården på dagis. Tove har sina bästa kompisar som hon pratar mycket om och gärna vill leka med, vi är dock väldigt dåliga på att se till att hon får leka med andra än grannbarnen.

Tove är fortfarande väldigt duktig motoriskt. Vill testa allt vi gör och nu försöker hon hänga knäveck i gungställningen och hoppar själv från plommonträdet där Daniel hängt upp ett rep att svinga sig i. Hon klättrar gärna överallt där det går utan att begripa att saker kan rasa och att man kan klämma sig och sådär.

Tove kan alla bokstäver och hon kan räkna till hundra nästan. Hon har inte lärt sig läsa än riktigt men hör vad det är för bokstav när man ljudar åt henne. Vilken dag osm helst ramlar poletten ner. Tove tycker också mycket om att sjunga. Hon sjunger ofta långa texter och melodierna är riktigt bra. Måns sjunger också med och gör rörelser när han kan.

Det var lite om barnen som jag kom på just nu. Tiden går alltför fort!

Inga kommentarer: