fredag 16 december 2011

Inspirerad trots inre uppror

I onsdags hade jag mitt tredje riktiga PT-pass. Nu hade hon fått för sig att vi skulle köra ett pulspass med pulsmätare. Hurray...NOT! Jag är starkt emot alla typer av konditionsträning utom dans. Men konstigt nog så när man väl har sin lektion är det bara att ta utmaningen och göra det absolut bästa man kan. Det finns liksom inga alternativ och jag blir förvånad över vad jag faktiskt ändå klarar av.

Så jag fick köra en cirkelträning med olika övningar som frestade på på olika sätt på tid och hon antecknade vad som hände med min puls och hur jag själv upplevde det under tiden. Resultatet blev ungefär att min egen upplevelse av trötthet stämde ganska väl med siffrorna och vi kunde konstatera att jag nog har tjugo procent kvar upp till min riktiga maxpuls där den ligger om jag nu skulle få för mig att bli vältränad.

Asjobbigt var det i alla fall och min återhämtning är allt annat än bra. Jag kör hårt och blir svimtrött. Min kropp verkar mycket frågande gällande denna plötsliga ansträngning efter alla tidigare års softa inställning. Jag hör mummel innifrån om "typisk trettioårskris!" och "beach 2012 är ju inte förrän om ett halvår!!" men jag väljer att inte lyssna. Helt tvärtemot mina inre röster lade jag och PT-H istället upp en strategi för våren och hoppas nu att Tomten har slagit in många PT-tillfällen åt mig i julklapp.

En notervärd sak efter dessa första pass är att jag märkligt nog har väldigt bra koll på min kropp. Första gången jag gör en ny övning kanske det känns helt omöjligt att göra den rätt men på bara några få försök hittar jag rätt muskler att arbeta med. PT-H säger att hon brukar behöva korrigera mer och oftare under övningarna men att hon låter bli för att hon märker att jag ganska snart känner när det blir fel och korrigerar själv så det blir rätt igen. Alltid nåt!

Förutom att lägga upp en lite längre plan så gick vi tillbaka till den första genomgången av mina upplevda grundförutsättningar gällande kondition, styrka, vardagsstress och allmänna hälsotillstånd. Nu fyllde vi i en ny rad och eftersom jag nu har fått lite mer kläm på vad som är styrkor och svagheter kunde man se saker som antingen redan förbättrats eller att jag hade för lågt självförtroende inom vissa områden. Och även tvärtom -jag trodde kanske att jag var starkare på vissa saker än jag nu upplever när jag väl satt dem på prov.

I framtidsplaneringen önskade jag mig två egna träningsprogram för det vi ska fokusera på. Ett för gymmet och ett för hemmet. Det är ju inte alltid man kan ta sig iväg. Det är snarare sällan. Och då är det bra att ha något handfast att gå efter när man är hemma.

Det helt klart bästa med den här formen av träning är att man faktiskt kommer iväg och får det gjort! Det näst bästa är att det är kul och nyttigt! Det sämsta är att det är svindyrt. Men förhoppningsvis blir det lättare och lättare att träna själv på ett bra, roligt och effektivt sätt. :-)

Inga kommentarer: