måndag 10 maj 2010

Fyra nyanser av björk

Nuuuuu kommer ett inlägg! Jag vet att ni har längtat och väntat. Vi har jobbat och jobbat med renoveringen fre-lö-sö därför har det varit tyst härifrån. Men nu har jag kopplat upp min vanliga dator igen och sitter och skriver med helt ny utsikt då skrivborden nu står framför fönstret.

Renoveringen gick så himla bra! Daniel var ledig i fredags och på morgonen åkte hela familjen och handlade färg, EasyCover, lim och lite annat. Sen, när Tove sov middag, rensade vi ur det sista ur rummet, täckte golvet och skar vi till så många bitar EasyCover vi kunde på förhand. Sen när Tove somnat för natten satte vi igång. Måns var lite kinkig så jag fick springa emellan lite, men vid midnatt var väggarna i alla fall släta. Fiskbensstrukturen är ett minne blott. Skönt!
Ett par bilder innan målning.
(Nä vi har inte sett att skåpen är aningens olika blekta... ;-)


Morfar kom på natten strax innan vi var klara för att sova över efter evenemang inne i stan och på lördagsmorgonen åkte Tove med hem till morfar och så sänkte sig lugnet över oss. Nä, inte riktigt. Men vi målade första svängen på förmiddagen. Bror knackade på med smaskiga bakelser (Välkommen in!!) och fick då agera "Måns-hållare" ett tag tills vi var klara och kunde fika tillsammans.

Jag kopplade in en bärbar dator och helt plötsligt hade ett bra sängskåp dykt upp på Blocket. Eftersom bärhjälp (bror) redan var på plats och släpet inlånat (av far) åkte Daniel och bror genast iväg för att hämta kolossen. Jag gick undertiden ett varv runt området med Måns i vagnen så han somnade. Sen sov han ute i tre timmar så jag hann både måla mitt andra varv, duscha samt laga god mat tills killarna kom hem med skåpet. Helt perfekt!

När man renoverar så blir det alltid mer jobb än man tänkt sig. För när man snyggar till en sak ser plötsligt saken bredvid skabbig ut och måste också målas. På söndagen målade vi alltså list och sockel i ett flygande fläng. Vi täckte av och jag putsade fönster. När rummet var i princip klar och nu i prima skick kastade vi oss in i bilen och körde ut till morfar för eftermiddagsfika och hämtning av Tove.

På kvällen kom bror över igen och de bar in skåpet i rummet och det tog en bra stund att montera ihop det igen så de var nöjda. Skåpet rymmer en 140cm-säng. Man öppnar genom att ta tag i ett handtag och efter en liten fjädrande start kommer sängen ner med hela sin tyngd. Jag som är ganska (jätte-) svag tyckte i alla fall att det var tungt även fast jag klarade av att få ner sängen själv. Vi konstaterade däremot att om ett barn lyckades dra i handtaget så pass att sängen kommer farande skulle det sluta med katastrof. (Platt barn!) Grabbarna slog sina kloka ihop och borrade snart in en rejäl sprint högt upp som man måste dra ut för att kunna öppna skåpet. Bara tanken på vad som annars kan hända ger en ju ont i magen. Vi tyckte allihop att det är ganska sjukt att man får sälja såna skåp utan någon slags säkerhetsspärr!!

Efter målning! De stora möblerna på plats.

Sen var renoveringen klar! Nu ska bara alla grejor in igen och ett par ny-begagnade garderober ska inhandlas. Originalen från 70-talet har åkt ut. Nu är rummet ljust ljust beigt precis som hallen istället för den konstiga blå som det var. Och väggen är slät och fin. Alla snickerier är ommålade i vitt och alla kontakter och så är rengjorda och fräscha. Det är de små detaljerna som gör det. Det är för resten märkligt lugnt att vara hemma utan Tove. Vi upptäckte att det var länge sen vi kunde konversera vid matbordet till exempel. Och så fick vi sova lite längre än vanligt. Det behövdes!

Inga kommentarer: