tisdag 25 maj 2010

Måns 2 månader

Den lilla killen som blev en del av familjen för två månader sedan är en rejäl krabat. Han äter och äter och växer och växer. Det där att man knappt hinner använda de första kläderna stämmer in på Måns. Tove använde sina första kläder 50-68 hela första året och mer därtill. Måns växer snart ur 56 och han använder redan 62.

Måns är väldigt lik sin syster på många sätt. Han är för det mesta nöjd, tyst och lugn. Han sover bra på nätterna. Fortfarande äter han oftast två gånger men några nätter i rad har han ätit en gång bara så jag hoppas det blir rutin snart. Tove låg jag ner och ammade och hon sov därför länge i vår säng, i alla fall efter första amningen. Med Måns fungerade inte det att ligga. Det slutade med att allt blev blött, sängen, Måns och jag. I Umeå var jag tvungen att sitta och amma och lägga tillbaka honom i hans säng och det har jag sedan fortsatt med. Det går väldigt bra. Han somnar om utan problem och jag också.

Måns första tårar har rullat ur ögonen. Med ens tårarna kommer ser de ju så otroligt ledsna ut! Det blir alldeles rött runt ögonen och så kommer tårarna. Stackars liten! Det är nåt som talar till ens instinkter. Trösta och skydda.

Måns ler nu allt oftare. Om man pratar med honom och tar kontakt så är det lätt att det kommer ett leende och det glittrar ur ögonen. Jag tycker redan man kan se buset därinne. Han har väldigt stadig och klar blick, precis som Tove hade. Han tycker nu om att sitta i babysittern och ha koll på vad som händer. Han följer mig med blicken när jag rör mig i rummet. Babygymet är också roligt ganska långa stunder. Han gör småljud när han är glad och säger till när han tröttnar.
Jag ammar för fullt förstås. Måns är oftast på hugget och vill ha mat. Ibland när han ätit ett tag så känner jag att han tittar på mig. Då ligger han där och glittrar och ler med tutten kvar i munnen och ser så där nöjd ut som bara en mätt bebis kan. Så himla sött. Jag försöker insupa varje sådan bild och spara den i mitt medvetande.

Ett vanligt dygn ser nu ut ungefär såhär:
01:45 Måns äter, det tar 10-15 min så är han klar och somnar om.
04:45 Måns äter igen och somnar om
06:00 Måns äter igen och somnar om.
06:30-07:00 Tove vaknar och kommer in. Hon sätter sig i pappas säng och äter vällingen han har förberett. Jag slumrar bredvid.
07:00-08:30 Tove brukar studsa upp och hoppa ur pyjamas och blöja. Alltså går vi upp. Jag klär på båda barnen. Måns får bada vissa mornar. Vi äter frukost, jag ammar igen, vi borstar tänder och sen går vi iväg till dagis.
09:00-14:00 Måns och jag är hemma och pysslar med nåt. Inga riktiga mat och sovrutiner utan det blir som det blir. Ibland sover han flera timmar, ibland knappt något alls.
14:00-17:00 Vi går och hämtar Tove och försöker sedan roa oss med nåt tills pappa Daniel kommer hem.
17:00 Den efterlängtade pappan kommer och leker med Tove tills hon ska sova.
19:00 Tove somnar
21:30-22:30 Här någonstans gör jag sista amningen innan natten. Det är väldigt svårt att veta när det är dags. Ibland sitter han i sittern och sover hela kvällen men han verkar ändå sova bra på natten sen tack och lov. Måns får sen på pyjamas och när han verkar somnat lägger vi honom i hans säng. Sen sover han där till första nattamning.

Det känns som att det är lättare att söva Måns än det var med Tove och det är ju väldigt skönt. Han somnar så fort man går med vagnen utanför dörren och han är lätt att lägga i sängen utan att han vaknar och gnäller. det bådar gott för framtiden när han och Tove kanske kommer dela sovrum ett tag och ha olika nattningstider.

Inga kommentarer: