fredag 13 maj 2011

Måns 14 månader

Våran lilla kille tar nu stora kliv. Han går nästan hela tiden nu och blir allt stadigare för varje dags träning. Måns har nu också upptäckt böcker. Att man kan läsa i dom, peka, säga "DÄ!" och sen läsa samma bok igen hur många gånger som helst. Max-böcker och pekböcker är det som gäller. Om man sitter på golvet kan man nu få en bok av Måns och sen backar han med rumpan före mot en och sen liksom klättrar han upp i knät baklänges. Det ser ganska roligt ut.

Måns nya ord är "vov vov" som hunden säger. Fast än så länge säger han det med stängd mun så bara invigda begriper. Han kan också låta som bilen "brrrrr" och det är han jättebra på! Så kan han låta i timmar känns det som.

Måns äter som än häst eller kanske som en elefant. Han äter väldigt mycket och gärna i alla fall. Om det inte är för kladdig mat får han oftast äta själv med gaffel, sked och händer. Han är ganska duktig på att styra in saker i munnen även med besticken så det mesta hamnar där det ska. Som alla(?) barn gillar han t ex blodpudding extra mycket men hittills har han aldrig sagt nej till nåt. Allt går ner. Frågan är bara hur det kan få plats så mycket!?
Vad gäller sovandet så är det ofta jättebra. Just nu så verkar han ha lite svårare att somna själv även om han får försöka varje dag. Efter en stund får man gå in och sjunga och gunga lite och då somnar han på några minuter. Sen sover han oftast till runt halv sju. Vissa nätter vaknar han till och verkar inte kunna komma till ro på ett par timmar men jag tror vi har en plan nu hur vi ska göra nästa gång det händer.

Allra mest är Måns den mysigaste lilla killen. Han är leendet själv och har så mysiga runda kinder. Dessutom luktar han så himla gott! På riktigt. Lite sött. Jag undrar om det är något i klädkammaren där han sover som doftar av sig på Måns eller hur det kommer sig. Mysigt är det hur som helst att snusa ner i Måns numera blonda kalufs.

Måns hår är ett kapitel för sig. Vi har ju två väldigt hårfagra barn och Måns hår står åt alla håll samtidigt och hela tiden. Vi har klippt det ännu en gång nu med maskin och Daniel efterklippte en hel del med saxen. Det är nog bra att hålla det ganska kort. Det är väldigt mjuka strån så det är ganska svårt med maskinen.

Måns och Tove leker alltmer tillsammans. De kan jagas, kittlas och åka rutschkana. Måns vill självklart göra det som Tove gör och det passar ju inte alltid så bra. Tove tycker till exempel att alla saker är hennes. Ibland blir Tove arg och bits och ibland blir Måns arg och bits. Då blir det livat. Men vi inser att det bara är en liten liten uppmjukande förberedelse på vad som komma skall...
Sluuut!

Inga kommentarer: