tisdag 6 januari 2015

Jul i Umeå

Julen kom obönhörligt och vi tog oss till Umeå i ett eländigt väder, även fast det tog lite längre tid än väntat. Vi kom upp vid middagstid och far och bror kom lite senare efter onödigt mycket bilbekymmer.

Resväder 

Väl framme började julen i sakta mak med en ganska stillsam dag dagen före dopparedagen. Pappa och jag åkte ner på stan och kikade lite i gråvädret. Skönt att pusta ut och barnen hann leka och mysa med farmor och farfar.

 I väntan på alla gäster
 
På själva julaftonen var vi rekordmånga. Tjugo stycken lagom till fika och tomte. Det är ju så många små barn nu att vi hade styrt om schemat för dagen lite och det fungerade mycket bra. Efter sill- och grötlunchen var det sovdags för små och stora och de som inte sov promenerade i snön.

 Kökschef och tillika Tomtemor

 Riktigt julpromenadväder!

Sen innan fikat ringde det på dörren, och där stod...julklappskassar! Mycket mystiskt! Kassarna bars fram under granen och sen blev det fika. Snart efter fikat kom även Tomten på besök! Han hade med sig klappar till stora och små och efter uträttat ärende drog han sig vidare. Då blev det julklappsöppning för alla barn under överinseende av deras föräldrar. De vuxna hade också fått varsitt paket av Tomten som de kunde öppna.

 Tänka sig att Tomten kom!

Nu var stämningen bland barnen mer än hög och vi slog oss ner framför Kalle vilket blev en välkommen paus. Samtliga slappnade av och det blev en ganska lugn och skön stund mitt i allt.

 Minsta gästen Thor 4 månader sov gott i filtkorgen

Senare började kvällsjulbordet förberedas och så småningom kunde alla återigen frossa i julmat. Gott och trevligt! När maten var undanröjd och kaffet bryggt så dök det upp fler julklappspåsar och det blev öppning och versläsning för alla vuxna, en i taget. Ett mycket bra upplägg känns det som.

 Selma testade också att ligga i en låda

Ja, sen var julaftonen överstökad och alla gästerna drog sig hemåt. Vi som var kvar avrundade kvällen med lite frågespel sen våra barn somnat gott.

Juldagen var en ganska lugn dag med lek inne och ute. Det var bitande kallt ute så det blev inga jättelånga promenader denna dag. Inne lektes det med julklappar av olika slag mellan måltiderna och även denna dag rundades så småningom av med frågespel i lag. En trevlig avslutning innan far och bror skulle dra sig hemåt.

På annandagen var vi iväg till badet på förmiddagen och plaskade och fikade ett par timmar. Skönt med lite miljöombyte. Sen började vi så smått plocka ihop och förbereda oss för hemresa. Det blev en betydligt behagligare hemresa i sol och gnistrande snö.

Hemresa i sol så småningom

Inga kommentarer: