söndag 17 augusti 2014

Projektdagbok för augusti

Fredag 1 augusti
Jag träffar pappan och dottern i hyresfamiljen för en ny kik i huset. Dottern är så nyfiken på sitt rum och struntar väl blankt i hur nåt annat rum ser ut. Såklart. Jag stämmer av några detaljer med pappan under tiden och försöker låta som att allt är under kontroll. Vilket det ju är. Egentligen.

Men oj så skönt det ska bli att få sätta igång och göra det klart!

Tisdag 5 augusti
Nu är det de sista skälvande dagarna. Måtte allt falla på plats! Det känns stressigt och pirrigt på samma gång att få sätta igång och göra det sista och verkligen få det klart. Snart är vi ju i mål, och snart börjar fortsättningen, den som ska vara lite mer avslappnad och förhoppningsvis lönsam.

Vi har ingen barnvakt denna vecka så alla är med. Denna dag går det sådär med barnen som är otåliga. Men vi kämpar på så gott vi hinner. Det är otroligt varmt. Det går knappt att ha kläder på sig, i alla fall inte om man står och målar taklist i ett litet utrymme instängd med en arbetslampa. Arbetsoutfit för dagen blir till slut endast linne, trosor och foppatofflor. Allt annat rann bort.

Mitt uppdrag för dagen är att förbereda inför monteringen av badrummet. Först målar jag lister klart och sen skurar jag rent badkar och toalett som stått och väntat i förrådet. Daniel kopplar elen i köket och får diskmaskinen på rätt plats. Sen lagar han karmen på förrådsfönstret inför målningen nästa vecka. Efter fikat åker vi och badar. Så skönt efter all svett och ett välbehövligt avbrott för barnen.

Till middag kommer bror som är själva monterarmannen. Efter maten kommer badkar, kommod, spegelskåp, toalett, dusch, hängare och knoppar på plats. Det rinner i nacken på bror som pustar och frustar i värmen. Men sen är det plötsligt ett badrum! Nu ska bara rörmokaren komma och koppla lite vatten. :-)

 Se där, badrumsinredning!

Klockan blev sen denna kväll. Morfar kom också förbi på sluttampen då han skulle följa med bror hem. Vi drack kaffe och åt glass vid halv nio som avslutning på dagen. Sen satte vi två pyjamasbarn i bilen och tuffade hem.

Onsdag 6 augusti
Dagen börjar med att jag sätter barnen i arbete med att plocka tallkottar från gräsmattan. Tio kottar var värda en krona. Detta togs emot väl och de plockade till och från under förmiddagen. Vid lunchtid fick jag räkna dem. Cirka åtttahundra kottar! Åttio kronor att dela på, inte illa.

 Kottsamlarna

Jag började med att göra klart den sista målningen i badrummet. Sedan var det dags att börja flyttstäda på övervåningen. Jag har ju städat vartefter men det tog ändå längre tid än jag hoppats på. När dagen var slut var jag återigen sjöblöt och jag hade hunnit klart övervåningen och trappan.

 Övre hallen från början

 
 
Hallen efter våra ingrepp!

Daniel skulle koppla rör här och där och fixa med det ena och andra men inget ville sig riktigt och han svor mest. Han började istället tömma undervåningen på saker, sortera verktyg och material. När vi var klara för dagen var det dags för ett nytt dopp i sjön och sedan åkte vi och åt middag i lugnet hos bror.

Torsdag 7 augusti
Rörmontören kunde komma en dag före avtalat så det var ju toppenbra. Vi bestämde att Daniel skulle åka ut själv och göra honom sällskap medan jag och barnen fick en vilodag hemma. Nu blev vattnet i badrummet klart och blandaren i köket bytt så diskmaskinen kunde kopplas in. Läckan i källaren blev också åtgärdad. En sten föll.

Badrummet från början


Efter slutmontering :-)

Daniel kunde under tiden äntligen koppla ihop avloppet till tvättmaskinen. Sen fick han ta itu med toaletten som nu inte ville spola efter att ha stått undanställd några månader.

Jag som var hemma och vilade gjorde i alla fall en del administration. Det är en del att tänka på när någon annan ska bo i ens hus. Jag har till exempel gjort en pärm, en "husmanual", med viktiga saker att veta och tänka på och där de instruktionsböcker vi hittat är samlade i plastfickor.

Brandsäkerhet är viktigt

Fredag 8 augusti
Näst sista heldagen. Phu! Jag städar hela nedervåningen utom vardagsrummet där barnen huserar. Daniel får ordning på det sista i badrummet efter ytterligare svordomar. Men nu fungerar allt som det ska! Han försvann sen ner i krypgrunden för att rensa från skrot och skräp och jag flyttstädade även badrummet.Vartefter vi städar töms huset och blir, ja, tomt. Det känns plötsligt redo att fyllas med något annat än verktyg och täckpapp. När vi ger upp för dagen känns det faktiskt klart för inflytt inomhus för första gången.

Jag har pyttelite kvar på städningen och Daniel har lite kvar i källare och grund. Sen är det förrådet som ska tömmas och städas ur. Vi hoppas också hinna lite i trädgården den sista dagen. Vi får se hur det går!

Söndag 10 augusti
Påbörjad rensning
Vår snälla granne har som tur är ställt upp som barnvakt och nu måste det bli klart! Jag städar klart det sista inne ganska snart medan Daniel försvinner ner i underjorden. Där stannar han och städar och fixar klart en tröskel fram till lunch. Jag har tagit med blommor från mina rabatter hemma och rensar den stora rabatten som ser så risig ut och sätter ner de nya plantorna mellan rosorna. Fint!


 Kommer bli riktigt fint redan till nästa år!

Nästa projekt blir att göra klart den gigantiska grusgången och det tar på kroppen men blir fint till slut. Sånt här är ju inte nödvändigt för att hyresgästerna ska kunna bo, men det känns viktigt att lämna även trädgården i den standard vi sedan förväntar oss att de ska lämna den i när de flyttar ut.

 Förrådet är äntligen urstädat

Vi äter en sista lunch på filten i gräset. Tänk vad många luncher och fikor vi har ätit här nu! Eftermiddagen är vigd åt att tömma och städa förrådet och sen försöka stuva in allt som är kvar i bil och släp. Det är inte lite grejer men till slut är allt med. Husmanualen har jag ställt i köket och det enda som nu står kvar i huset nu är målarnas micro.

 
 Köket innan vi började

 Diskmaskin, ny blandare och kakel
(Färgåtergivningen på luckorna är sådär på dessa kort.)

Vit sockel, nytt golv etc, etc...

Sen fick vi anse oss färdiga! :-) Daniel ska åka ut en kväll i veckan och se hur det går för målarna och så ska gräset klippas så det är fint när hyresgästerna kommer. Sen är det lite saker kvar. Lite småstrulgrejer i badrummet som måste kollas på och så takfrågan som vi måste ta beslut om. Men inget som är akut för nu.

Jag kände mig så glad när vi åkte hem och vi firade i bilen med varsin dajmstrut. En otrolig lättnad att vi hann klart det vi hade velat och lite till. Nu hoppas vi verkligen familjen ska trivas och att det inte kommer bli några problem där, men det känns bra så här långt.

När jag gick runt i huset sista gången kändes det konstigt att vi inte ska vara där mer nu. Vi har ju levt med vår "stuga" hela sommaren. Men när väl hyresgästerna fått nycklarna har vi inte tillträde längre, utan får snällt fråga om lov. Märkligt men härligt!

Tisdag 12 augusti
Vi har upptäckt en del missar i badrummet. Inget farligt egentligen, mest irriterande och jobbigt. Nu måste vi ta beslut om hur vi ska göra vilket får energin att sjunka rejält.

Daniel tar sig ändå till slut samman för sista rycket. Han har byggt ihop en bänk till hålet som blev kvar bakom badkaret och den ska på plats. Sen är det gräsklippning som är huvudfokus och sen lite småfix, vad som nu hinns med.

 Daniel bygger en ekbänk/hylla...

 ...till glappet mellan väggen och badkaret! :-)

När han kommer ut möts han av en betydligt vackrare fasad vilket får upp humöret en del igen. Vilken skillnad det gör med lite färg! :-)

 Efter och före möts i kvällsljus!

Torsdag 14 augusti
Målarna meddelar att de blir klara under dagen. Vilken otrolig tajming! Jag får vänta lite med att ta bilder utan ställningarna eftersom jag själv inte sett nya färgen live, men får hålla till godo med dessa så länge. Nu ska även grunden vara målad så jag är så sugen på att åka dit och titta och fota!

Före

Första strykningen, kvällsljuset gör att färgen kanske framstår som väl mörk.

Fredag 15 augusti
Dagen D är här! Jag förbereder de sista administrativa detaljerna under dagen. På eftermiddagen kommer familjen och kvitterar nycklarna och vi försöker informera om ytterligare saker som kan vara bra att känna till. 

De är ivriga att få åka dit, framförallt dottern som hoppar upp och ner. Våra egna barn hoppar upp och ner för att de slipper åka dit mer... Vi pratar en stund men sen ger de sig iväg för att börja skruva ihop sina nya möbler. 

Kvar står vi och fattar knappt att det är klart. 

Sen kommer det kanske aldrig bli klart. För så är det ju med hus. Ett par saker utomhus är kvar att ta itu med redan i höst. Dagvattnet ska fixas och så måste en del göras åt taket. men först ska vi pusta ut och samla lite ny lust och energi.

Vi börjar med att fira redan nästa dag genom att åka med barnen på Parken Zoo. :-)

Inga kommentarer: